Politic-AdministrativPrim plan

Bani pentru ucenicie şi stagiatură

Perioada de creştere economică pe care o traversăm are şi neajunsuri care trebuie corectate. Unul dintre ele este o nevoie de angajare a personalului calificat în majoritatea domeniillor, de la turism, servicii, până la industrie. O nevoie care nu este acoperită suficient, pentru că lipsește acel personal calificat. Pe de altă parte, potrivit statisticilor, un procent mare din numărul şomerilor este al tinerilor. Grupa de vârstă de până în 29 de ani reprezintă 21% din totalul persoanelor înregistrate că sunt în căutarea unui loc de muncă în judeţul Braşov. Acest procent nu include tinerii care nu sunt în evidențele AJOFM.

 

Guvernul a adoptat, în ultima sa ședință, un proiect de lege care vine în ajutorul angajatorilor, dar şi al celor care vor să înveţe o meserie. Acesta prevede că salariul minim pe economie pentru ucenici și stagiari va fi acoperit de stat, inclusiv în cazul contractelor aflate acum în derulare.

Firma care încheie un contract de ucenicie va solicita şi va primi din bugetul asigurărilor pentru șomaj 1125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună.

De asemenea, Guvernul va acorda angajatorilor 1350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru fiecare contract de stagiu cu absolvenţi de învățământ superior încheiat. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene (Programul Operațional Capital Uman) sau din fonduri publice naționale.

 

Roxana Mînzatu, deputat PSD: “Sunt facilități pe care știu că mediul de afaceri le aștepta, erau şi prevăzute în programul de guvernare. Ucenicia rămâne un instrument puțin folosit, în ciuda faptului că avem în vigoare Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Voi iniţia o dezbatere cu factorii interesaţi din Braşov pornind de la acest proiect de lege, în speță a facilităţilor pe care statul le oferă din 2017 pentru încheierea contractelor de ucenicie sau stagiatură. În acest fel, sugestiile celor care vor participa la consultare, se vor putea regăsi în proiectul de lege pe care îl vom dezbate și adopta în Parlament. Îi încurajez și pe tineri să ia în calcul ucenicia sau stagiatura, înainte de a deveni angajați. Vor dobândi atât de necesara calificare practică și vor fi și plătiți. De altfel, finanțarea europeană pe acest sector a fost gândită să includă și rezolvarea acestei probleme stringente”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web