Actualitate

2 profesori braşoveni excepționali au fost premiați la gala MERITO pentru performanțe deosebite în educație

Cristina Dudan, profesoară de Biologie la Colegiul Naţional “Radu Negru” din Făgăraş şi Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”, din Braşov au fost premiaţi pentru performanțe deosebite în educație la gala MERITO.

 

Cristina Dudan, profesoară de Biologie la Colegiul Naţional “Radu Negru” din Făgăraş şi Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”, din Braşov sunt 2 dintre cei 12 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 55 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

 “Cristina Dudan are 34 de ani, e fâșneață, poartă blugi și bocanci. S-a născut în comuna Ivești, județul Galați, și spune că i-a plăcut dintotdeauna să învețe. „Mama îmi povestește că veneam de la școală, nu mă schimbam, nu mâncam, mă apucam de teme.” Datorită unei profesoare din clasa a V-a, care preda cu pasiune și care i-a învățat să lucreze cu microscopul, a prins drag de biologie. Nu-și mai amintește cum o cheamă, dar ține minte perfect cum a predat celula. Însă mai târziu, speriată de profesorul agresiv de matematică, a fugit la profilul filologie. Fără să studieze biologia în ultimii doi ani de liceu, a ales să dea BAC-ul la materia de care prinsese drag. A învățat singură după programă și a obținut una dintre cele mai mari note din oraș.” – extras din povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.

 

“M-a impresionat povestea Cristinei Dudan prin pasiunea şi dedicarea depuse în Educaţia din mediul rural, pentru eforturile, banale uneori, pe care le-a făcut pentru dotări materiale şi didactice şi pentru modul în care şi-a implicat familia în acest univers. Ceea ce a făcut doamna profesoară în comunitate arată că putem îndeplini lucruri minunate în Educaţia din România.” a menţionat Marian Tetici, Deputy Country Manager al Patria Credit, partener al proiectului, în discursul laudatio.

 

“Mă simt minunat, mă simt valorizată şi vă mulţumesc foarte mult, deoarece v-aţi gândit să ridicaţi statutul de profesor. Într-o perioadă în care am fost puşi la pământ, sunt oameni care cred în noi şi pentru acest lucru vă sunt recunoscătoare.” a fost mesajul de încredere al Cristinei Dudan pentru profesorii valoroşi ai României.

 Cătălin Ciupală “insistă ca elevii să știe noțiunile în profunzime, așa cum cer universitățile din Occident, nu doar formule, cum cere programa în România. De exemplu: la trigonometrie, elevii români învață în jur de 50 de formule; la examenul de admitere la Oxford, se cer doar 10. Trei dintre elevii colegiului au fost deja admiși la Universitatea din Oxford – unul de la a XII-a A, clasa în care ne aflăm acum, dar și fiica sa cea mare. Mai mult, două treimi dau admitere la universități din străinătate – Anglia, Elveția, mulți în Olanda.” – extras din povestea profesorului. 

„Eu aş fi fericit şi liniştit dacă fiica mea, în momentul în care o să ajungă la liceu, l-ar avea ca profesor de matematică. Formulele matematice cu siguranţă le vom uita – ce rămâne însă este educaţia oferită de domnul profesor elevilor săi pentru a înţelege, pentru a se integra şi, mai ales, pentru a influenţa societatea modernă, tehnologizată, în care vor intra; să fie indivizi autonomi, să aibă o gândire critică şi să poată să înveţe permanent. Aceşti profesori merituoşi sunt un câştig imens pentru Educaţie, pentru noi, ca părinţi şi pentru noi, ca oameni care mai învăţăm ceva în fiecare zi” a declarat Valentin Tăbuş, membru în Consiliul de Administraţie al Axxess Capital şi RomWaste Solutions, parteneri strategici ai proiectului, care i-a înmânat premiul.

“De multe ori m-am gândit ce am făcut eu ca să merit acest premiu şi mi-am dat seama că de fapt mi-am făcut treaba. Mi-am dat seama că merg la şcoală, gândindu-mă de multe ori de ce fac asta, pentru a face şcoală, din mai multe puncte de vedere: să explic elevilor cât pot eu de bine, ca ei să poată învăţa cât pot ei de bine; orice profesor este o sursă de inspiraţie, pozitivă sau negativă, pentru elevii săi – şi atunci, mi-am spus că eu trebuie să fac cât pot eu de bine, ca să inspir cât pot eu de bine, dar totodată şi eu ca profesor merg să şi învăţ, iar cu ajutorul elevilor obţin feedback constant – eu vreau când merg la şcoală, să nu merg degeaba, pentru că şcoala este pentru elevi. Iar dacă elevii vor fi buni, vor fi apoi studenţi buni, iar ulterior specialişti buni.” – a declarat emoţionat Cătălin Ciupală, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

Ceilalţi 10 profesori laureaţi care se lătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Graţiela Petcu, profesoară de Geografie şi Director; Vasilica Găzdac, educatoare; Doina Gosav, profesoară de Chimie; Elena Jebelean, profesoară de Limba Română; Vladimir Bogosavlievici, profesore de Istorie; Mihai Bădiţă, profesor de educaţie muzicală; Mirela SpiţăRodica Gavriş-PascuAnca Tăut şi Aida Frujină, învățătoare. Cei 2 profesori sunt primele cadre didactice laureate MERITO din judeţul Braşov.

 Pe 4 septembrie 2020, peste 100 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au sărbătorit a V-a generație de profesori MERITO, într-o gală care, pentru al treilea an la rând, s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

“Gala MERITO este, probabil, pentru noi, cei care lucrăm zi de zi în Educaţie, platforma cea mai cunoscută şi apreciată de recunoaştere a meritelor profesorilor excepţionali din toată ţara. Gala MERITO este şi o sursă ce ne umple paharul cu motivaţie de a merge mai departe pentru încă un an şcolar, cât şi o îmbinare fără precedent între mediul privat, mediul asociativ şi şcoală. Capacitatea de a crede în mai bine şi de a face tot ce îi stă în puteri pentru acel mai bine în care speră este ceea ce diferenţiază profesorul MERITO, iar elementele definitorii ale acestuia sunt empatia şi acea dorinţă de a nu lăsa niciun copil în urmă”, a declarat Ligia Deca, Consilier Prezidenţial, Departamentul Educaţie-Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în deschiderea Galei MERITO 2020.

 

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 55 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri şi apreciată în societate.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 55 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2021, direct pe www.merito.ro.

 

Înregistrarea Galei MERITO: https://www.facebook.com/watch/live/?v=948498682322145&ref=watch_permalink

Video profesori MERITO 2020: https://www.youtube.com/watch?v=Aa_2N6uxKWI

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web