Sibiu - Alba - Covasna - Târgu Mureș

Ziua Minerului la Cupru Min SA Abrud: 40 de ani de activitate pentru unicul producător de cupru din România

Cei peste 500 de angajați ai companiei Cupru Min SA Abrud își vor sărbători rezultatele muncii la finalul acestei săptămâni. Ziua Minerului va avea un program special, duminică (30 iulie), pentru a marca așa cum se cuvine cei 40 de ani de activitate ai singurei companii din țară, care produce concentrat de cupru. La evenimentele aniversare va participa și Ministrul Economiei, Mihai‑ Viorel Fifor, însoțit de Stana Simona Țeighiu-Jurj, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Radu Nicolae Chiurtu, Secretar general în cadrul Ministerului Economiei și Alexandru Pugna, Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

 

Minerii din Abrud se pot mândri cu o cantitate record de concentrat extras în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s-‑au obținut 7.900 de tone de cupru. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conține și alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul și argintul. Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Profitul este asigurat de transparența vânzărilor: Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitație publică internațională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitații internaționale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de 2 ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitație internațională, prin care Cupru Min își va asigura vânzările viitoare.

 

Compania are toate premisele pentru a fi la începutul altor decenii de activitate profitabilă, datorită planurilor de retehnologizare, concretizate prin investiții continue în echipamente moderne. Doar în acest an, compania a achiziționat două autobasculante de mare capacitate
(91 de tone) și intenționează să achiziționeze utilaje performante, precum buldozer pe șenile, buldozer pe pneuri, foreză, excavator cu motor electric pe șenile cu cupă de 6 mc, excavator cu motor termic pe pneuri 1,0 m3. În uzină, cele mai recente investiții au fost pentru a achiziționa pompe Warman, buclă reglare apă minereu pe mori, magnet pentru extragerea spărturilor de bile și variator turație la linia 4 moară semiautogenă.

 

 

Compania folosește halde de steril și iazuri de decantare în procesul de prelucrare al cuprului. Capacitatea proiectată a celor 3 halde de steril, Geamăna, Cuibarului şi Obârşia Muntari, este de aproximativ 290 milioane de tone de steril, din care s-au depus doar 145,5 milioane de tone până în prezent. Iazurile de decantare mai au disponibilă o capacitate pentru depozitare de aproximativ 60 de milioane de tone, având în vedere că gradul de ocupare al iazului Vl. Șesei este de 57,1%, iar al iazului Vl. Ștefancei 2 de 6,2%.

 

Deși cuprul nu este foarte prezent ca subiect de discuție, el este foarte prezent în viețile noastre, ale tuturor. După fier, cuprul este metalul utilizat cel mai mult. Aproximativ jumătate din producția mondială de cupru servește în scopuri electrotehnice, iar restul e folosit în aliaje esențiale pentru producerea de utilaje industriale, conducte de apă și gaz, coloranți în industria vopselei și a sticlei, acoperișuri, ustensile casnice, ornamente și chiar și insecticide.

 

Duminică, 30 iulie, se va sărbători Ziua Minerului de la Cupru Min SA Abrud. O sărbătoare deschisă tuturor celor care se salută cu „Noroc Bun!”, iubitorilor de folclor, oaspeților din toată țara. Ansamblul vocal instrumental „Țarina” Cupru Min SA Abrud va deschide programul de la ora 12:30, alături de alte ansambluri folclorice din județul Alba. Câștigătorii concursului național de folclor „Inimi fierbinți din țara de piatră” vor fi premiați cu începere de la ora 15:00, iar de la 17:00, celebrul cântăreț de muzică populară Nicolae Sabău își va lansa CD-ul „Cântecele Minerilor”. Spre seară, Veta Biriș, Dumitru Fărcaș, Ionuț Fulea și alte vedete ale folclorului autentic românesc vor susține un spectacol memorabil.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web