Prim planȘtiri

VIDEO. Biserica Neagră văzută pe fundal cu blocuri. Șefii din Primăria Brașov ”luați în șuturi” pentru construcțiile din Șchei

Dezbatere incinsa cu multe acuzatii la Primaria Brasov. Astazi, incepand cu ora 14,00, in sala de sedinte a Consiliului Local, a avut loc dezbaterea privind constructiile de blocuri din zona Schei, organizata de senatorul Allen Coliban. Daca consilierii PNL nu au fost interesati de acest subiect foarte important pentru brasoveni, cu exceptia lui Iulian Mara, consilierii Adina Donosa(PER), Cristian Macedonschi(FDGR), Serban Sovaiala (independent), Lucian Patrascu, Silviu Achim, Alexandra Crivineanu, Anca Bertea, Dumitru Tarabuta(toti de la PSD) au participat si si-au sustinut punctele de vedere. De asemenea, in sala au fost brasoveni care locuiesc in Schei, dar si reprezentanti ai dezvoltatorilor imobiliari.

La nivelul arhitectilor nu este depus niciun act pentru a se obtine autorizatia de construire a unui asemenea proiect in Schei. Acest proiect nu are niciun demers facut pana acum. Intr-o alta ordine de idei, am discutat cu cei din Comisia de Urbanism si s-ar impune sa incepem demersurile actualizarii PUG-ului existent. Inseamna o decizie, o hotarare a Consiliului Local”, a spus primarul George Scripcaru.

Pisica din curtea Primariei Brasov

De partea cealalta, consilierul local Lucian Patrascu a atras atentia prin faptul ca lucrarile au inceput pe baza PUZ-ului existent, iar consilierii locali din acest mandat nu au nicio legatura cu ce decizii s-au luat in trecut.

Mi-ar fi placut ca la aceasta dezbatere sa fie prezenti mai multi consilieri locali. Cu privire la dezvoltatorii imobiliari, noi nu avem nicio problema sa vina sa investeasca in municipiul Brasov. Singura conditie este sa respecte legislatia in vigoare. Problema nu este a dezvoltatorilor, ci se afla in curtea Primariei Brasov. Dezvoltatorii au inceput lucrari in centrul istoric pe baza unui PUZ existent la ora actuala. In nici un oras din Europa care are un centru istoric nu se construiesc blocuri cum se construiesc in municipiul Brasov. Cine a aprobat cu multi ani in urma acest PUZ este de vina. In acelasi timp, trebuie sa vedem ce facem si cu dezvoltatorii imobiliari. Nu trebuia sa se ajunga sa se construiasca in centrul istoric”, a declarat Lucian Patrascu, consilieri local PSD.

Arhitectii confirma si ei ”urmarile” PUZ-ului

Reprezentantii Ordinului Arhitectilor-Brasov-Covasna-Hargita nu au ramas indiferenti la aceasta dezbatere publica. Acestia au prezentat pe scurt ce s-a facut si care sunt pasii pentru remedierea problemei.

In prezent acest proiect exista doar pe hartie. Putem vorbi de acest proiect cand se depun documente. Intr-adevar, PUZ-urile exista in momentul de fata si lasa urme. Nu numai PUZ-ul conteaza pentru construirea pe un anumit teren, sunt multe mecanisme care ar trebui folosite. Avem situatia tehnica, circulatia, protectia mediului, etc. Nimeni nu poate trece de avizare la primarie fara sa aiba aceste studii. Plus arhitectura, partea urbanistica. Orasul ar trebui sa ia o decizie daca isi doreste asa ceva”, a spus reprezentantul Ordinul Arhitectilor-Brasov-Covasna-Harghita.

Constructii haotice in tot orasul Brasov

Consilierul local Serban Sovaiala a vorbit despre constructiile haotice din Brasov care nu respecta regimul inaltimii, dar nici arhitectura zonei.

Avem un PUG facut in 2011. In zona Tractorul, langa case, au aparut blocuri.Ma intreb cine a dat voie la asa ceva. Nu stim cand aprobam? Cred ca ar trebui sa avem o dezbatere sa vedem ce ne dorim. Daca vrem un oras comunist, suntem pe drumul cel bun. Toate orasele din Vest sunt dezvoltate cu locuinte unifamiliale, cu P plus maxim2. 

Circulatie sufocata de managementul defectuos din Primaria Brasov

Problema circulatiei in anumite zone ale orasului a fost adusa in discutie de consilierul local Cristian Macedonschi. Acesta a precizat ca se ofera autorizatii de construire prin tot orasul, dar nimeni nu are o strategie privind circulatia rutiera. Pentru a fi mai convingator, consilierul a dat drept exemplu cartierul Tractorul care se ”sufoca” din cauza traficului infernal.

Dupa cum stim cu totii infrastructura dezvolta. Din pacate, in Brasov, nu exista o strategie de dezvoltare a infrastructurii ca sa dezvoltam orasul. Daca bagam toate masinile pe drumul Poienii vom sufoca tot. Acest exemplu il avem acum in Tractorul, care este sufocat. Aici s-au dat autorizatiile de construire, dar nimeni nu s-a gandit si la circulatie”, a adaugat consilierul local Cristian Macedonschi.

Sageti catre primarul Scripcaru

Un brasovean care a luat cuvantul la dezbatere a facut apel la reprezentantii administratiei locale pentru a salva centrul istoric.

Spre deosebire de foarte multi de aici, nu sunt cadru didactic, nu vreau sa fac pe profesorul, dar ma intreb cum se poate sa se ajunga cu Brasovul in aceasta situatie, sa ne batem joc de bijuteria lui, de centrul istoric? Suntem nebuni,  ce am patit? Au trecut comunistii pe aici si au lasat urme infime fata de ceea ce se intampla acum. Cum se poate sa ne batem joc, vreti sa vedeti Biserica Neagra pe fundal de blocuri? Daca se decide ca ne putem bate joc de o mostenire, ne batem joc si ne mutam din Brasov. Sa vina cei care nu au amintiri, care nu au copilarie aici. Avem dreptul sa ne pastram mediul de viata, traditiile, felul nostru de a fi. Sunt pentru americani, dar sa respecte legislatia in vigoare”, a declarat un brasovean care a smuls aplauze din sala cu discursul sau.

De vreo 8-9 luni am primit mai multe adrese de la proprierarul terenului, un cetatean american care, in toate scrisorile, reclama ca nu se elibereaza la termen certificatele de urbanism, avizele. Intr-adevar, a cumparat un teren cu certificat de urbanism emis in baza unui PUG legal. Nu stiu ce a sapat, ce a facut acolo. M-am interesat cu aceasta explicare a PUZ-ului. Este un PUZ care acopera 27 de ha. In baza acestuia s-au eliberat sute de autorizatii. PUZ-ul asta nu expira decat daca este inlocuit de alt PUZ. Eu nu stiu daca Primaria Brasov isi asuma riscul de a nu mai elibera certificate de urbanism pentru cele 60 de hectare. S-ar putea ca intr-un an, doi, sa ne trezim ca Primaria Brasov nu mai are nimic, ca risca sa fie executata silit. Cred ca ar fi bine sa va interesati in acest caz. Doar instanta poate stabili exact. Este foarte usor sa ii dai certificat de urbanism, dar sa nu il lasi sa construiasca. Cum a trecut acel PUZ, atunci inseamna ca actele care au stat la baza lui au fost false. Eu cred ca Maurer are voie sa construiasca ca e Maurer, dar un american nu are voie”, a declarat Vicentiu Garbis, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar din Schei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web