Vechile cladiri ale Brasovului, aduse la viata prin arta murala. Manastirea Franciscana va fi prima pictata
Proiectul „Artă și poveste murală” este realizat de către Asociația Carpaterra în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană si Mănăstirea Franciscană „Sfantul Ioan și este finanțat de Primăria Municipiului Brasov prin programul Proiecte Culturale 2017 sesiunea II, cu suma de 77.750 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 97.750 de lei.
„Povestea cetății Brașovului continuă să se spună și în secolul XXI. Vechile ziduri, cu poveștile lor de demult, nu sunt lăsate să cadă în uitare, ci sunt readuse la viață prin intermediul artei murale.
Proiectul nostru este unul cu implicare sociala și care și-a propus promovarea artei urbane si a artistilor care fac acest lucru. Activitățile proiectului se desfășoară în Piața Sfântul Ioan și își propun înfrumusețarea calcanului Mănăstirii Franciscane.
Povestea clădirii devenise tristă, era intr-o stare tristă de degradare, iar acum noi o readucem la viata, ii dam culoare si o înfrumusețăm.
Prin realizarea acestei lucrări, vom avea parte de cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetății, aproximativ 160mp. Aceasta cu siguranță va deveni o lucrare de referință pentru acest tip de artă.
Până la înălțimea de 3,5 m, zidul a fost renovat și pregătit pentru pictat.
În perioada 18-27 septembrie s-a desfășurat un concurs pentru găsirea celei mai bune soluții pentru calcan. La concurs au participat 18 artiști (5 brașoveni și 1 săcelean), iar juriul alcătuit din Fratele Marian – Mănăstirea Franciscană, Johannes Bertleff – Ordinul Arhitectilor, Horatiu Vasilescu – Directia Judeteană pentru Cultură, Dan Oprea – Depoul de Artă Urbană și Cătălin Cantor – Asociația Carpaterra, au ales câștigătorul.
Acesta este: Lucian Sandu Milea
Acesta va începe să lucrul la calcan începând de mâine, 5 octombrie 2017.
În data de 6 octombrie, de Noaptea Albă a Galeriilor, o să participăm și noi cu o galerie în aer liber, de tipul” Work in progress” chiar în Piața Sf. Ioan. Pe lângă pictură, vor avea loc și proiecții video pe perete (Wall mapping), Workshopuri specifice artei stradale dar și momente surpriză.
Lucrarea va deveni o galerie de artă în aer liber, un punct de atracție turistică, dar și un exemplu pentru alte inițiative de acest fel.
Anul viitor, în etapa a doua a proiectului, urmează să fie pictat zidul de la înălțimea de 3,5m pănă in partea superioară.
Totodată, prin acest proiect am lansat conceptul Kurte. Sub umbrela Kurte ne dorim să realizăm și alte picturi pe alte clădiri sau pereți din interiorul orașului nostru” a declarat Roxana Iordăchescu, reprezentant Asociația Carpaterra.