Parlamentar de Brașov

USR vrea ca aeroportul Brașov să se realizeze cu ajutorul impozitului pe venit

USR Brașov consideră că proiectul de infrastructură aeroportuară este de importanță vitală pentru dezvoltarea economică a județului Brașov. Deși este foarte critic privind transparența realizării acestui proiect, deputatul USR Braşov, Tudor Benga, a depus un proiect de lege prin care să faciliteze finanțarea aeroportului.

Acest proiect vizează completarea legii 273/2006 privind finanțele publice locale și țintește o rambursare condiționată din cotele defalcate din impozitul pe venit, astfel încât aeroporturi noi, necesare și fezabile, precum Brașov sau Galați/Brăila, să-și poată recupera o parte din costurile investiției exclusiv după efectuarea lucrărilor și plăților propriu-zise.

Impozitul pe venit reflectă capacitatea unei comunități de a crea locuri de muncă și bunăstare și este normal ca resursele ce decurg de acolo să poată fi folosite de o comunitate pentru a realiza investițiile pe care le consideră vitale. Astfel, dat fiind că aeroportul este cel mai important proiect de investiții al Brașovului și vizează dezvoltarea noastră pe zeci de ani înainte, este oportun ca banii ce vin direct din taxele brașovenilor să poată fi folosiți pentru finanțarea acestui proiect” a declarat deputatul USR Tudor Benga.

Prin mecanismul vizat, deputatul USR propune posibilitatea majorării cotei defalcate din impozitul pe venit care se alocă unui județ, de la 11,25% la maximum 39,75%. Majorarea acestei cote trebuie să se facă cu o sumă care reprezintă maxim 28,5% din impozitul pe venit, și care să acopere maxim 80% din cheltuielile realizate de autoritatea locală județeană, în anul precedent celui în care s-a realizat proiectul al cărui obiectiv este construcția unui aeroport.

Suma cu care este majorată cota defalcată alocată bugetului local al județului reprezintă maxim 80% din costurile proiectului, deoarece restul de 20% ar trebui să fie suportat din veniturile proprii ale autorității locale care și-a asumat un astfel de obiectiv de investiții. Aceasta este și o garanție a asumării de către autoritatea locală a realizării concrete a obiectivului de infrastructură aeroportuară.

Astfel, cota defalcată curentă de 11,25% poate fi majorată cu un maxim de  încă 28.5%  din impozitul pe venit, adică întreg procentul care în momentul de față rămâne la centru. Totalul cotei defalcate din impozitul pe venit care poate fi astfel alocată județului crește la un maxim 39,75%.

Ce este important de reținut este faptul că această majorare a cotei defalcate este condiționată de două aspecte: primul, că acest mecanism de finanțare este post-factum, autoritatea județeană fiind obligată să demonstreze că a efectuat deja lucrări și le-a și plătit în anul anterior, iar al doilea, că prin acest mecanism nu se dă un cec în alb autorităților locale, un maxim de 80% din cheltuielile efectuate  fiind rambursabile astfel.

M-am bucurat să primesc sprijin transpartinic și din partea altor factori politici locali și sper că acest sprijin să se materializeze și pe mai departe, în dezbaterea proiectului din circuitul legislativ. Așa cum o tot repet, aeroportul este proiectul de infrastructură absolut critic pentru dezvoltarea județului nostru și orice demers ce poate împinge proiectul înainte este prioritar pentru mine și USR Brașov” a încheiat Tudor Benga.

11 mai 2018
Uniunea Salvați Romania – filiala Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web