Știri

Urgenta la Maternitate. Pompierii brasoveni intervin

Gestioanarea unei situaţii de urgenţă generată de un cutremur la  Spitalul clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. I.A. Sbârcea” BRAŞOV, este exercitiul la care vor participa pompierii brasoveni astazi. 

„În data de 13.06.2017, în jurul orei 11:00, în zona Vrancea a avut loc un cutremur de pământ cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 km, cu epicentrul la 15 km vest de municipiul Focşani, cu perioada de colţ de 1,00 secunde.

În judeţul Braşov , în centrul vechi al municipiului Braşov, au căzut elemente de construcţie de pe clădiri şi în interiorul corpului B al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Braşov  .

La momentul producerii cutremurului, în spital se aflau în total 100 de cadre medicale şi personal auxiliar, 60 de paciente cu probleme medicale în corpul B, iar în corpul A, 5 copii în incubatoare, 15 mame cu bebeluşi în saloane şi 2 femei în sala de naştere.

În urma cutremurului în corpul B, au căzut elemente din tavanul holului de la etajul 2, surprinzând 2 persoane din cadrul personalului medical şi 3 paciente internate cu probleme ginecologice. În corpul A, s-a produs un scurtcircuit la secţia de prematuri, iniţiind un incendiu, fiind necesară evacuarea unui nounăscut ventilat artificial.

Persoanele care nu au fost prinse sub dărâmături încep să se evacueze, însă din cauza fumului dens şi a panicii create activitatea se desfăşoară cu dificultate. Ultimele 10 persoane care se autoevacuează din corpul A, fiind mai expuse la fumulul degajat, suferă intoxicaţii cu fum şi gaze de ardere.

  • Evenimentul este înregistrat la centrala de semnalizare a incendiilor din instituție. Personalul cu atribuţii PSI de pe locul de muncă întrerupe alimentarea cu gaze, cu energie electrică, aprinzându-se iluminatul de siguranţă şi de securitate pentru marcarea hidranţilor interior de incendiu, iluminatul de securitate pentru evacuare şi circulaţie, iluminatul de siguranţă împotriva panicii. Izbucneşte un incendiu la centrala termică, iar structura de susţinere a staţiei de oxigen posibil să fie afectată, existând riscul de explozie.
  •   Dispeceratul ISU Braşov este anunţat de producerea evenimentului prin SNUAU 112 la ora 11:05, comunicându-se faptul că există un număr mare de persoane afectate în interiorul spitalului. La primirea apelului, se decide punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Braşov.
  • La fata locului se deplasează pentru gestionarea situaţiei de urgenţă 3 autospeciale cu apă si spumă, 1 autoscara, un container multirisc, o autospecială CBRN ( chimic, biologic, radiologic, nuclear), 4 echipaje SMURD, 1 ATPVM ( autospăecială pentru transportul victimelor multiple) din cadrul ISU Covasna, 2 ambulanţe SAJ.

respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora

După sosirea la faţa locului, în urma efectuării recunoașterii, comandantul Detaşamentului 1 de Pompieri Braşov constată următoarele:

– incendiul se manifestă cu degajări mari de fum la corpul A, etajul 1 terapie intensivă prematuri si în centrala termică;

– există mai multe persoane surprinse sub dărâmături în corpul B, etajul 2;

–  acţiunea de evacuare a persoanelor a fost demarată de către personalul cu atribuţii specifice;

În corpul A, in urma incendiului produs la terapie internsivă (prematuri) s-a dispus evacuarea copiilor afalți în incubatoare, la locația menționată. Dintre Acesția. un copil născut prematur, ventilat artificial este inconstient, iar alți 5 copii nu au suferit afecțiuni

În corpul A, s-a produs un scurtcircuit la secţia de prematuri, iniţiind un incendiu, fiind necesară evacuarea unui nounăscut ventilat artificial (Cod ROŞU). Personalul medical în timp ce evacua copiii născuți prematur a suferit intoxicaţii cu monoxid de carbon, rezultând 2 persoane de cod ROŞU (asistent medical şi medic) şi 1 persoană de cod GALBEN (brancardier). 7 cadre medicale suferă intocxicaţii uşoare cu fum (7 cod VERDE).

Incendiul se manifestă la centrala termică şi există risc de explozie la staţia de oxigen.

Se intervine concomitent  pentru salvarea persoanelor surprinse in cladire, pentru acordarea asistentei medicale necesare la faţa locului cât si pentru stingerea incendiului izbucnit la centrala termică.

In spijinul ISU Braşov, intervin si forte ale Serviciului de Ambulanță Brașov, Jandarmeriei , Politiei, Politiei Locale, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Crucii Roşii pentru gestionarea situaţiei de urgenţă.” a declarat Ciprian Sfreja, purtator de cuvant ISU Brasov.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web