Politic-Administrativ

Un deputat propune interzicerea exportului de material lemnos

 Suntem în plin dezastru ecologic. În fiecare oră România pierde 6 hectare de pădure şi se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale în fiecare zi. România a pierdut mai bine de jumătate din păduri.Suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol dar defrişările masive legate de exportul de material lemnos sunt în continuă creştere.
 
Reglementările actuale, ce luptă doar cu efectele şi cu tăierile ilegale, sunt insuficiente, blânde şi nu şi-au dovedit eficienţa.
 
Proiectul meu de lege rezolvă chiar cauza acestor defrişări masive. Prin această lege exportul de materiale lemnoase de pe teritoriul României este interzis. Iar încălcarea acestei reglementări va fi pedepsită ca infracţiune, cu 5 până la 10 ani de inchisoare.
 
Interzicerea exportului de materiale lemnoase, având drept scop conservarea resurselor naturale epuizabile şi refacerea suprafeţelor forestiere, şi-a dovedit deja eficienţa în cazul altor ţări. Există ţări europene, precum Austria, care au o legislaţie extrem de strictă privind exploatarea forestieră şi exportul de masă lemnoasă.
 
Interzicerea exportului de materiale lemnoase nu încalcă legislaţia europeană (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi Regulamentul (UE) nr.995/2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn al Parlamentului European şi al Consilului din 20 octombrie 2010) ci doar conferă României statutul de ţară care nu-şi vinde pe nimic pe resursele.
Vreau ca pădurile noastre să nu mai plece la export. Proiectul meu de lege pentru protejarea suprafeţelor forestiere a intrat în dezbaterea Senatului.
Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru
deputat social democrat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web