Actualitate

Tzvika Berkovich promite ajutor în realizarea spitalului regional Brașov

Dr. Herman Tzvika Berkovich, consul onorific al României în Israel și medicul personal al prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis vineri sprijinul său în atragerea de investitori pentru construcția noului spital județean sau regional la Brașov, în cadrul unei întâlniri cu primarul George Scripcaru. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov, dar și medicii Horațiu Ioan Cenușă și Dan Grigorescu, ambii membri fondatori și reprezentanți ai Asociației Noul Spital al Brașovului.

Discuțiile s-au axat în principal pe proiectul noului spital, reprezentanții Brașovului argumentând nu numai că este nevoie de acesta, ci și că este necesară o nouă abordare în acordarea de servicii medicale. Pentru că deocamdată Ministerul Sănătății nu pare interesat de construcție, discuțiile au vizat soluția unui parteneriat public-privat, în condițiile în care autoritățile locale și județene au identificat deja un teren care poate fi pus la dispoziție pentru acest proiect, teren aflat în apropierea Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universităţii Transilvania.

Consulul onorific al României în Israel a explicat că are deja o listă de investitori interesați de proiect, care ar putea ajuta la construcția spitalului și că va face tot ce îi va sta în putință pentru a-i convinge să investească la Brașov. Noul spital va trebui să ofere servicii medicale de calitate, dar și alte facilități noi pentru sistemul medical românesc, cum ar fi de exemplu cazare pentru însoțitorii bolnavilor internați și un restaurant. Spitalul ar trebui să aibă și dotări ultramoderne, care să îi asigure avantajul pe piața serviciilor medicale și în primii ani de funcționare, și ulterior.

Oaspetele israelian a apreciat alegerea locației pentru viitorul obiectiv ca fiind potrivită din cel puțin două motive: unul, pentru că fiind în apropierea Institutului Genius, se poate face foarte ușor transferul rezultatelor activităților de cercetare din cadrul campusului către zona de aplicabilitate din medicină, și cel de-al doilea, pentru că, aflându-se în zona ocolitoarei, va facilita accesul pacienților dintr-o zonă mai largă decât municipiul Brașov, fără complicațiile legate de traficul aglomerat.

Pe de altă parte, Brașovul este pe un trend ascendent în dezvoltarea serviciilor medicale și este primul oraș din România cu un centru privat de transplant renal, acesta fiind un alt argument în plus pentru realizarea proiectului spitalului regional.

Primarul George Scripcaru a avansat însă și alte posibile oportunități de afaceri pentru partenerii israelieni, vizând în special domeniul hotelier. Expunerea reprezentanților Brașovului a continuat și cu evidențierea unor oportunități de colaborare și în afara municipiului Brașov, cu referire la Zona Metropolitană.

Totodată, consulul onorific al României în Israel a promis că se va implica și în revigorarea relațiilor dintre Brașov și orașul israelian înfrățit Rishon LeZion.

„Domnul Berkovich este o persoană foarte influentă și am încredere că discuția pe care am avut-o nu va rămâne fără rezultate. Sper că acestea se vor vedea cât mai curând și că vom putea finaliza împreună proiectul unui nou spital la Brașov, dar și alte proiecte de investiții“, a declarat primarul George Scripcaru.

Dr. Herman Tzvika Berkovich a venit în România pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului București și pentru a primi Cheia Municipiului Onești și a decis să viziteze și Brașovul. Orașul de la poalele Tâmpei nu-i este necunoscut oficialului israelian, care a mai venit aici alături de Benjamin Netanyahu, fiind impresionat de oraș și de comunitatea brașoveană.

Foto: Catalin Frangulea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web