Politic-Administrativ

”Turismul încotro” la Brașov?

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, impreuna cu Ministrul Tineretului si Sportului, Marius Alexandru Dunca, au efectuat vineri, 19 mai 2017, o vizita de lucru in judetul Brasov. La ora 15.00, cei doi ministri au participat si la o conferinta de presa avand ca tema ” Turismul Incotro?” . La evenimentul care a fost organizat in cadrul  Complexului LUX DIVINA a fost prezent si Ciprian B. Visan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri ”PROINVEST”. Subiectele  abordate in cadrul intalnirii cu presa s-au referit la masurile privind dezvoltarea turismului in judetul Brasov, atat sub aspect legislativ, competitional-sportiv, cat si prin prisma dezvoltarii investitiilor existente si atragerii de investitii noi.

A fost o ocazie foarte bună de a ne întâlni cu oamenii de afaceri din turism.Îi mulțumesc ministrului Turismului că a venit la Brașov să stea de vorbă cu ei. Vă vorbesc în calitate de brașovean, sunt preocupat de orice problemă ridicată. Precum ați văzut, actualul Guvern și-a propus o altfel de abordare. Se merge pe respectarea Programului de Guvernare, care a fost votat în Parlament, deci reprezintă o bază legală, dar prioritatea este să ne aplecăm la nevoile pe care le au românii. Au fost ridicate foarte multe probleme în ceea ce privește infrastructura, mai ales aeroportul. A venit vorba și despre DN73, și, din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, vă pot spune că au fost începute lucrările atât la Brașov, cât și  la Câmpulung, iar  săptămâna viitoare este mobilizare generală pe ambele șantiere.

S-a discutat în sală despre problema canalizării și chiar despre o posibilă șosea ocolitoare pentru Bran. Trebuie identificat un drum, pe care dacă nu îl face Consiliul Județean, sau nu își permite Primăria, să fie luat de CNAIR și găsită finanțare pentru a fi modernizat.
Ceea ce am făcut noi a fost să punem la aceeași masă  instituțiile statului si oamenii de afaceri. Aceștia trebuie să sesizeze orice problemă pe care o au,  miniștrilor din Guvern, pentur că doar prin comunicare și colaborare putem găsi soluții. S-a discutat despre Poiana Brașov, despre ce înseamnă dezvoltarea județului din punct de vedere al turismului. Să nu uităm că avem o zona superba, trebuie s-o promovăm dar trebuie sa se implice și autoritățile locale, Consiliul Județean, Primaria Brașov, primăriile localităților unde avem obiective turistice. Foarte multă lume a solicitat aducerea unor evenimente de anvergură în zona Brașovului. Am spus-o de când am devenit ministru, încurajez orice competiție internațională, orice cupă mondială, europeană, pentru că sportul este cel mai bun ambasador al țării noastre și ne putem promova în acest fel”, a declarat ministrul Marius Dunca. 
Lipsa aeroportului impiedica construirea unei sali polivalente la Brasov
Ministrul brasovean a vorbit si despre construirea celor doua sali polivalente in Romania. Acesta a sustinut ca din cauza lipsei aeorportului, calculele pentru construirea unei sali polivalente la Brasov sunt date peste cap.
”Ne-am propus două săli polivalente pentru țară. Se face o analiză prin Ministerul  Dezvoltării unde ar putea fi amplasate. Avem o problemă  la Brașov, pentru că nu avem aeroport. Toate competițiile de anvergură, când le preiau federațiile internaționale, ne întreabă de infrastructură. Majoritatea competițiilor internaționale sunt duse acum la Cluj. Avem o problema să aducem competiții majore la Brasov pentru că ne lipsește aeroportul. Transmitem un mesaj Consiliului Județean să se ocupe de construit acest aeroport, de un an de zile nu se mai vede nimic concret acolo, deși ni l-au promis în campanie. Cel mai important e să fie demarate lucrările.Trebuie să ia în calcul că aeroportul se degradează pe zi ce trece. Sper să înteleaga președintele CJ care este însemnătatea aeroportului. Are tot sprijinul meu în realizarea acestui obiectiv, dar de vreme ce este proprietatea Consiliului Județean, Guvernul nu poate să îi dea fonduri, pentru că ar fi socotit ajutor de stat. Avem potențial turistic,  oameni bine pregatiți, avem școli, universități, avem totul depinde de acest proiect”, a conchis Marius Dunca. 
De partea cealalta, ministrul Mircea Titus Dobre a vorbit printre altele si despre tichetele de vacanta.
”Mulțumesc dlui Vișan pentru că a organizat această întâlnire. Am mai spus-o, mă bucur când am ocazia să stau de vorbă cu operatorii din turism și cu administrația publică  locală.  Brașovul și Valea Prahovei sunt unele dintre cele mai sufocate zone turistice ale României. în acest moment. De aceea  am și plecat de la premisa că trebuie făcut un Masterplan de investiții în turism, este prima oara cand se face, va fi gata în jurul datei de 1 iulie 2017 și va fi aprobat prin hotărâre de guvern, deci va fi asumat în integralitate, pentru că vorbim despre aproximativ 1200 de proiecte depuse de unități administrativ teritoriale, care dețin stațiuni d einteres local sau național. Sunt diverse proiecte, începând de la proiecte culturale și chiar până la proiecte de infrastructură turistică. Pe actualul ciclu de finanțare nu există niciun pogram de finanțare pentru infrastructura turistică. Sperăm ca începând din 2021, în celălalt  ciclu financiar, să negociem cu partenerii europeni și să avem așa ceva.
A trebuit să dezbatem chestiuni legate de fiscalitate, unele sunt de interes specific, despre impozitul pe mircointreprinderi, unele de interes local. Am discutat despre legea turismului, instituirea și aprobarea proiectului de ordonanță de urgență privind tichetele de vacanță, despre promovarea României în exterior, sunt mai multe subiecte pe care le-am  abordat.
Voi mai reveni în Brașov în septembrie, ca să discutăm cu factori locali chestiuni privind siguranța pe pârtiile pe care se desfășoară ctivități sportive de iarnă. Este o zona interesantă, chiar daca e sufocată, trebuie să ne uităm spre dezvoltarea ei, în special în lateral, în evantai, în așa fel încât să poată fi preluați o parte din clienți.. Trebuie să ne gândim foarte clar că această aglomerare ar putea aduce deservicii. Există riscul să scadă calitatea serviciilor, acum nu este cazul, calitatea serviciilor în turism a crescut de la an la an. Vă spun că cei care au investit în turism au avut mare curaj, având în vedere că primul car ea regândit fiscalitatea în domeniu a fost guvernul PSD, în 2013.  Este un domeniu de activitate foarte important, cred că turismul va avea o pondere tot mai mare în PIB-ul României”, a subliniat ministrul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web