Turism-Utile

„Traviata” – spectacol extraordinar, pe scena Operei Brașov

Miercuri, 14 iunie 2017, de la ora 17.00, Opera Brașov vă invită la Muzeul „Casa Mureșenilor”, la Recitalul de la ora 5 intitulat „Revedere”. Participă artiștii Operei Brașov: Maria Petcu-Catrina – soprană, Cristina Radu – soprană, Liviu Iftene – tenor, Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă. În programul acestui recital, veți avea ocazia să audiați piese românești compuse de Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima, pe versurile marelui poet român Mihai Eminescu, de la a cărui dispariție se împlinesc 128 de ani, în data de 15 iunie. Pe lângă acestea, lucrări de H. Berlioz, E. Satie sau J. Strauss – „Liliacul”.

 

Sâmbătă, 17 iunie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la spectacolul extraordinar cu celebra operă „Traviata” de Giuseppe Verdi, pe un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave, având la bază romanul autobiografic „Dama cu camelii”, publicat în 1848, de Alexandre Dumas-fiul. „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara, fac parte artiști de renume ai scenelor lirice românești și internaționale; vom începe enumerarea cu soprana Aurelia Florian, care din luna mai a acestui an, cu mândrie și mare onoare, anunțăm că este solista Operei Brașov! Senzaţie a ultimilor ani în arta interpretativă, Aurelia Florian a strălucit deopotrivă în repertoriul puccinian, ca solistă a renumitului „Triptic” (Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi – în Anul Internaţional Puccini), în „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, dar şi în belcanto. Interpretează rolul Mimi din „Boema” de G. Puccini la New National Theatre Tokyo și Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod la Israeli Opera Din Tel Aviv. Tot la Opera din Tel Aviv a fost distribuită, alături de Angela Gheorghiu, în rolul Magda din premiera „La Rondine” de G. Puccini. În toamna acestui an, Aurelia Florian o va interpreta pe Violetta Valery, rolul pentru care este atât de îndrăgită în întreaga lume, la Opera din San Francisco (SUA).

Rolul tânărului îndrăgostit din „Traviata”, Alfredo Germont, va fi interpretat de tenorul Alin Stoica (solist la Opera Națională București). Cu un început de carieră impresionant, Alin Stoica a cântat, la finele lui 2016, în Gala Aniversară, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înființarea Operei Naționale București, alături de nume sonore ale scenei lirice, dintre care o amintim pe soprana Anita Hartig. Îl interpretează pe Turiddu din „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni, rol ce l-a purtat la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, dar și la Teatro Pergolesi. Este invitat să cânte la Bregenzer Festspiele (Austria) și la Festspiele Immling (Germania). Este invitat la  Opera Națională Română Iași pentru rolul Don José din opera „Carmen” de G. Bizet. Alin Stoica a mai interpretat rolul Alfredo și în luna aprilie a acestui an, pe scena Operei Naționale București, alături de soprana Diana Gheorghe și baritonul Ștefan Ignat – un alt invitat, cu care publicul s-a obișnuit la Opera Brașov.

Între ultimele succese repurtate de baritonul Șerban Vasile, cel care îl va interpreta sâmbătă seara pe Giorgio Germont, îl amintim pe cel obținut la Metropolitan Opera din New York, în spectacolul cu opera „Falstaff” de G. Verdi, dirijat de celebrul James Levine, în care artistul a abordat rolul lui Ford. În luna martie a acestui an, debutează în rolul Valentin din „Faust” de Ch. Gounod la Israeli Opera din Tel Aviv, după ce în ianuarie a interpretat același rol la Florența. Şerban Vasile desfăşoară o frumoasă activitate artistică şi abordează roluri de referinţă precum: Dandini în „Cenuşăreasa” de G. Rossini, Figaro în „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, Figaro în „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Nabucco în „Nabucco” de G. Verdi, Evgheni Oneghin în „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikoski, Brânzovenescu în „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu și Ștefan Neagrău, Morales în „Carmen” de G. Bizet, Theseus în „Oedipe” de G. Enescu, Belcore în „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, Marcello în „La Bohème” de G. Puccini, Enrico în „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti.

Așadar, sâmbătă seara, în „Traviata”, ne vom bucura de o distribuție de cinci stele, care va fi completată de prezența la pupitrul dirijoral a maestrului Giuseppe Carannante (Italia), ce va asigura conducerea muzicală a acestui spectacol extraordinar.

Distribuția completă este următoarea: Aurelia Florian – Violetta Valery, Alin Stoica (Opera Națională București) – Alfredo Germont, Șerban Vasile – Giorgio Germont, Gabriela Hazarian – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Alexandru Aghenie – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Dan Popescu – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Irinel Felea – Grădinarul. Soliști balet: Anca Branea, Alexandru Fotescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Giuseppe Carannante (Italia), iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele: Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preț bilete: 40 lei; 30 lei (Pentru acest spectacol mai sunt foarte puține bilete disponibile!)

 

Duminică, 18 iunie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul Studioului Experimental de Operă, este programată o lucrare inedită din repertoriul liric universal – „Orpheus” de Ch.R. von Glück. Distribuția acestei opere este asigurată de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov: Corina Purcărea – Orpheus, Valerica Munteanu – Euridice, Bianca Timaru – Amore. Ei vor fi acompaniați la pian de maestrul Ovidiu Mezei, profesor la Facultatea de Muzică amintită, regia este semnată de Valentina Mărgăraș, iar coregrafia de Ramona Mezei.

„Orpheus”, deseori întâlnită și cu titlul „Orfeu și Euridice”, este o operă având ca temă mitul lui Orpheus, vestitul cântăreț din mitologia greacă, cel care a făcut eforturi deosebite ca să-și aducă înapoi soția, pe Euridice, trecută în neființă și ajunsă în Hades. A coborât cu lira sa în lumea subpământeană, iar cântecul său a fermecat auzul tuturor spiritelor de acolo. Proserpina, zeița prosperității și a primăverii, a fost de acord cu cererea lui Orpheus, cu condiția ca acesta să nu se uite după ea atunci când vor ieși din infern. Nerăbdător de a-și revedea soția, acesta a nesocotit regula, iar Euridice a fost trimisă înapoi.

Premiera operei a avut loc la Burgtheater din Viena, în prezența împărătesei Maria Tereza, la 5 octombrie 1762, cu un libret în limba italiană și cu rolul titular scris pentru un castrato alto sau contratenor. În 1774, Glück revizuiește opera pentru a putea fi cântată de un tenor, schimbând și libretul în limba franceză. Premiera acesteia a avut loc la 2 octombrie 1774, la Paris, iar această ultimă versiune fiind și cea care a rezistat în timp. Aria „J’ai perdu mon Eurydice” s-a păstrat și în repertoriul contemporan, fiind cântată deopotrivă de soprane (Maria Callas), mezzosoprane (Vesselina Kasarova) sau tenori (Juan Diego Florez).

Preț bilete: 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web