Turism-Utile

„Traviata” deschide luna aprilie la Opera Brașov

Marți, 28 martie 2017 și miercuri, 29 martie 2017, de la ora 11.00, în Sala Operei, publicul de vârstă tânără este așteptat să vizioneze „Vitrina cu personaje”, un spectacol-lecție ce se adresează copiilor între 8 și 12 ani. Prin forma sa, dorește să familiarizeze elevii cu genurile spectacolului muzical: opera, opereta și musicalul, să completeze educația muzicală a acestora, pentru ca mai târziu să poată înțelege mai ușor aceste genuri muzicale specifice și să poată deveni spectatori frecvenți ai teatrelor de operă.

Don Pizzicato și Donna Pianina, posesorii unei vitrine magice din care intră și ies personaje celebre din lucrări muzicale însemnate, prezintă copiilor fragmente din operele „Nunta lui Figaro” și „Flautul fermecat” de W. A. Mozart, „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini, „Carmen” de Georges Bizet, din operetele „Liliacul” de Johann Strauss, „Silvia” de Emmerich Kalmann, musicalurile „My Fair Lady” de Fr. Loewe, „West Side Story” de Leonard Bernstein. Întreaga prezentare este animată cu umor de personajul Monostatos din opera „Flautul fermecat”, care apare pe neașteptate și încurcă uneori personajele lui Don Pizzicato în vitrina magică. Fiecare personaj are costumul și machiajul care să îl caracterizeze.

Soliști: Cristina Rotundu, Corina Klein, Simona Mărcan, Maria Petcu-Catrina, Lăcrămioara Schuller, Cristina Roșu, Sonia Hazarian, Cristian Dicu, Mugurel Oancea, Lorand Cristian, Nicolae Zaharia. La pian: Simona Patriche. Regia artistică a spectacolului este semnată de Anda Tabacaru-Hogea, iar scenariul de Santuzza Tălmăceanu-Dinescu.

Preț bilete: 10 lei

 

Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă invită miercuri, 29 martie 2017, de la ora 17.00, la muzeu pentru Recitalul de la ora 5, intitulat „Note de primăvară”. Vor participa soliștii Operei Brașov: Nicoleta Chirilă – soprană, Dan Popescu – bas, Nora Vlad – actriță și Sena Ducariu – pianistă. Recitalul este alcătuit din lieduri de V. Bellini, R. Schumann, T. Brediceanu, G. Stephănescu, canțonete de P.A. Tirindelli, E. de Curtis, dar și momente de operă, cum ar fi unul dintre duetele din „Don Pasquale” de G. Donizetti.

 

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm să urmăriți celebra și atât de îndrăgita operă „Traviata” de G. Verdi, pe un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

În distribuție: Valentina Mărgăraș – Violetta Valery, Răzvan Săraru (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța) – Alfredo Germont, Marton Fülöp (Opera Națională Română Cluj-Napoca) – Giorgio Germont, Gabriela Hazarian – Flora Bervoix, Rodica Iuga – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Lorand Cristian – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Dan Popescu – Dr. Grenvil, Dan Ionescu – Majordomul, Irinel Felea – Grădinarul. Soliști balet: Ramona Mezei, Dorin Mirea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Dorel Munteanu, iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele: Rodica Garștea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Rodica Garștea. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov.

Preț bilete: 30 lei; 20 lei (Pentru acest spectacol mai sunt foarte puține bilete disponibile!)

 

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web