Turism-Utile

Tradițiile și diversitatea culturală sărbătorite la Festivalul ”Garofița Pietrei Craiului”

În perioada 6-8 iulie 2018, Centrul Cultural Reduta organizează a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Garofița Pietrei Craiului”, eveniment care promovează tradițiile și diversitatea culturală, oferind publicului o experiență multiculturală unică.

Desfășurată sub egida Centenarului Marii Uniri, ediția din acest an celebrează diversitatea culturală, reunind în cele trei zile, ansambluri folclorice românești, ansambluri internaționale din Croația (Ansamblul “KUD „KLAS” Podsused), Polonia (Ansamblul LUDOWY ZESPÓŁ PIEŚNI i TAŃCA ,,SKOWRONKI”), Grecia (Societatea macedonenilor aborigeni din Thermi „Alexandru cel Mare”), Ungaria (AnsamblulCsaba Ethnic Folkdance Group”), ansambluri ale comunităților române din Bulgaria (Ansamblul folcloric ”Florentiana”), Ucraina (Ansamblul ”Mărțișor”), Serbia (Ansamblul folcloric ”Radu Flora), Republica Moldova (“Ansamblul folcloric ”Tinerețea”) și Ansamblurile Centrului Cultural Reduta: Ansamblul folcloric ”Poienița” și Ansamblul de dansuri germane Korona, al Centrului Cultural Reduta. Încă de la primele ediții s-a dorit a fi un festival itinerant, care să promoveze în zone importante ale județului cultura tradițională a țărilor participante, dar și ”zestrea” neamului nostru, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaționare între popoare, etnii, regiuni și localități.

Dacă ziua de vineri este dedicată promovării în județ a culturii tradiționale a țărilor participante, o parte din ansamblurile invitate urmând să susțină câte un spectacol la Făgăraș (Cetatea Făgărașului, ora 18:00) și la Cetatea Prejmer (ora 17:00), zilele de sâmbătă și duminică vor fi dedicate publicului brașovean. Pentru că Anul Centenar este despre unitate și valori, despre mărturii din trecut și mărturii pentru viitor, în program este inclusă ”Ziua multiculturalității”, sâmbătă, 7 iulie 2018. Ansamblurile comunităților de români din Bulgaria, Ucraina, Moldova și Serbia, Ansamblul ”Csaba Ethnic Folkdance Group” din Ungaria, Ansamblul de dansuri germane ”Korona” și Ansamblul folcloric ”Poienița”, vor prezenta publicului, prin dans, povești despre tradiții și obiceiuri, într-un spectacol în Piața Sfatului, de la ora 17:00.

Duminică, în ultima zi a festivalului, publicul este invitat la o paradă a costumelor populare (ora 16:00) și la spectacolul de gală, în Piața Sfatului (începând cu ora 17:00), la care va participa, pe lângă ansamblurile internaționale invitate, Ansamblul folcloric Poienița al Centrului Cultural Reduta.

În încheierea serii de gală, una din cele mai îndrăgite artiste ale muzicii populare, Matilda Pascal Cojocărița, va susține un recital sub acompaniamentul Orchestrei ”Plaiuri Transilvane”, condusă de dirijor prof.Liviu Ioan Iosif.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web