Politic-Administrativ

Tariful la salubritate ar putea să scadă la propunerea consilierilor PSD

Consilierii PSD  vor ca brasovenii sa plateasca mai putin pentru gunoiul menajer. In acest sens, consilierul Lucian Patrascu i-a solicitat viceprimarului Laszlo Barabas ca la urmatoarea sedinta a Consiliului Local sa vina cu propunerea de scadere a tarifului. Liderul consilierilor PSD a adus si argumente pentru a fi convingator in luarea unei decizii.

„La solicitarea mea, ieri am avut o întâlnire la care au participat Comisia economică a Consiliului Local, viceprimarul Barabas Laszlo, reprezentanţi ai Primăriei şi  operatorii de salubritate.Aşa cum vă anunţam săptămâna trecută, consilierii locali PSD doresc scăderea tariful pentru salubritate, cel care a crescut de curând.Motiv pentru care am hotărât să vă informez de ce consider că tariful poate scădea cu un leu măcar, de la 12, la 11 lei de persoană.În acest moment sunt în vigoare normative convenite cu operatorii de salubritate şi aprobate de Consiliul Local, din care reiese că fiecare braşovean generează anual 370 de kilograme de deşeuri menajere.

Conform directivelor europene, operatorii de salubritate trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri menajere, cu 15%. Această ţintă este atinsă in fiecare an, de Comprest şi Urban si care au depus la Primărie documente în acest sens.  În cazul în care această țintă nu era   atinsă,   am fi plătit o amendă de 100 de lei pe tonă.

Taxa de 80 lei/tonă se plăteşte conform Legii 384/2013 pentru gunoiul depozitat în rampă. Ori dacă ţinta de care vorbeam mai devreme este atinsă, gunoiul depus in rampa de catre operatorii de salubritate este de 314,50 kg/an deseuri menajere pentru fiecare cetatean al municipiului Brasov.

Iată de ce consider că modul de calcul al taxei este greşit în acest moment. Din punctul meu de vedere taxa de 80 lei/tonă se adaugă la cantitatea de 314,50 kg/an deşeu depus în rampă de operatorii de salubritate şi nu la cantitatea de 370 kg/an deşeu menajer colectat de la cetăţenii municipiului Brasov. Iată de ce susţin că este posibilă scăderea tarifului, de la 12 lei, la 11 lei.Am solicitat viceprimarului Laszlo Barabas, cel care are în subordinea salubritatea, ca până în 27 martie, când va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, să vină cu propunerea de scădere a tarifului de salubrizare”, a spus Lucian Patrascu, consilier local PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web