Turism-Utile

Țara Făgărașului e acasă!

România continuă să fie o ţară de emigrare, anunța, în 2017, Institutul Național de Statistică. În ultimii zece ani, populația României a scăzut cu aproape 1,5 milioane de locuitori. Cei mai mulți români care părăsesc țara provin din mediul rural și zonele defavorizate, iar pentru Țara Făgărașului, o regiune preponderent rurală din centrul României, această depopulare s-a suprapus cu o perioadă de stagnare economică. La recensământul din 2011, orașul Făgăraș avea aproape 30.000 de locuitori, cu o scădere de peste 6.000 de oameni de la ultima numărătoare făcută în 2002. Cauzele declinului sunt aceleași la nivel național, însă pentru un oraș cu 40% din populație angajată în sectorul industrial, închiderea fabricilor după 1990 a avut un impact uriaș.

Programul „Ţara  Făgăraşului e ACASĂ”, lansat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, este o iniţiativă amplă de reconectare și cartare a diasporei făgărăşene de pretutindeni la comunităţile de acasă. Subiectul implicării diasporei în dezvoltarea Țării Făgărașului s-a aflat pe agenda FCTF încă de la înființare. Cazul Țării Făgărașului este unul aparte prin valurile succesive și accentuate de emigrare care încep dinainte de Primul Război Mondial, continuă în perioada comunistă pe fondul mișcărilor anti-comuniste din zonă și se accentuează în perioada post-decembristă, ca urmare a restructurării industriale și disponibilizării masive din orașul Făgăraș.

În parteneriat cu echipa Make Better (MKBT) s-au conceput diverse aplicații pentru posibili finanțatori ai părții de cercetare și pentru modalitățile de implicare a românilor, respectiv făgărășenilor, care trăiesc în afara granițelor țării. În anul 2017, în urma participării la programul de dezvoltare a liderilor comunitari din Europa Centrală și de Est- ViabilityNet 3.0, dezvoltat de Fundația VIA din Praga, a apărut posibilitatea propunerii unui proiect comunitar. Proiectul ales a fost Țara Făgărașului e ACASĂ, prin care se dorește conectarea și reconectarea comunităților de români de pretutindeni, ACASĂ. Acest ACASĂ poate fi Țara Făgărașului, dar poate fi atinsă întreaga Românie.

Obiectivul general al proiectului este consolidarea comunităților locale din Țara Făgărașului, unde un loc important îl va avea diaspora, care va deveni parte integrantă a comunității locale, prin participarea, dăruirea și implicarea voluntară. În cadrul acestui program s-a primit o finanțare prin care s-a dezvoltat website-ul www.tarafagarasuluieacasa.fundatiactf.ro, identitatea vizuală a proiectului, cât și sesiunile de lucru cu diaspora. S-a format o echipă care colaborează la acest proiect, ce include și o persoană din diaspora: Emilia Ciurchea (manager proiecte FCTF), Oana Mitea (director exectutiv FCTF), Ștefan Cibian (membru în board-ul FCTF), Ana Elian (reprezentant al echipei ”Make Better”) și Laura Vișan, profesor de Comunicare în Toronto. Această echipă a mai dezvoltat încă o aplicație adresată Fondului Global al Fundațiilor Comunitare, urmând ca tot ceea ce s-a propus să se concretizeze printr-un proces amplu de cercetare al migrației românilor din Țara Făgărașului.

”Prin proiectul Țara Făgărașului e Acasă, ne-am propus să răspundem concret la întrebarea pe care am primit-o anul trecut în August, în cadrul unei întâlniri cu români din diaspora, aflați în vizită în Făgăraș. Ei ne-au adresat aceeași întrebare: Cum mă pot implica? Și mai exact, cum pot face acest lucru, pe tot parcursul anului, chiar și din altă țară? Am Primind input-uri din partea mai multor oameni care trăiesc în alte țări, eu personal locuind timp de 2 ani în Statele Unite ale Americii, am reușit să identificăm diverse mijloace de reconectare cu diaspora și de implicare în Țara Făgărașului.”- Emilia Ciurchea, manager proiect Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

În ceea ce privește partea de reconectare, a fost inițiat un grup pe rețeaua socială Facebook, cu aceeași denumire, Țara Făgărașului e Acasă, prin care membrii înscriși sunt informați constant cu privire la toate inițiativele ce au loc în Țara Făgărașului, în special pe cele susținute de Fundația Comunitară Țara Făgărașului. De asemenea, a fost realizat un scurt film, care se numește ”ACASĂ”, în care protagoniștii sunt oameni care momentan trăiesc în diaspora. Ei explică faptul că Țara Făgărașului va rămâne mereu ACASĂ și fiecare dintre aceștia identifică modul prin care ar vrea să se implice pe termen lung. Proiectul ”Țara Făgărașului este Acasă” îi vizează pe toți oamenii care doresc să fie conectați în permanență cu dezvoltarea Țării Făgărașului, din toate punctele de vedere: economic, cultural, social, civic, dar mai ales, din punct de vedere filantropic.

Platforma on-line a acestui proiect, www.tarafagarasuluieacasa.fundatiactf.ro, conține:

  • Un blog cu povești din diaspora sau din Țara Făgărașului/România
  • Secțiunea ”Implică-te”: oameni din toate colțurile țării se pot înscrie ca voluntari, virtual (prin diverse mijloace și pe tot parcursul anului), dar și punctual, în diverse evenimente organizate de FCTF sau pentru cauze din Țara Făgărașului
  • Oamenii din diaspora pot să pedaleze la concursul caritabil ”Bikeathon Țara Făgărașului”, prin care susținem diverse cauze ale comunității – se pot înscrie pe site-ul bikeathon (fundatiactf.ro) pentru o cauză aleasă de ei, iar în ziua concursului, 9 Iunie 2018, pot pedala de oriunde și pe orice traseu doresc
  • Dezvoltarea unui fond- ”Țara Făgărașului e Acasă”, prin care românii de pretutindeni vor putea dona pentru diverse cauze ale comunității – semnalate chiar de către ei

Ca pași viitori vor fi dezvoltate canale de comunicare între făgărășeni, între cei plecați în străinătate și cei rămași acasă, se vor iniția activități de comunicare și animare pentru a facilita transferul de informații/noutăți despre diaspora, pe de o parte, și Țara Făgărașului, pe de altă parte. De asemenea, se va extinde newsletter-ul Fundației spre comunitățile din diaspora, dezvoltând conținut adecvat acestora, se vor colecta, carta și publica mărturii/povești despre realizările și activitatea făgărășenilor din diaspora (”story-telling”) și inițiative din Țara Făgărașului,  se vor organiza expoziții foto/film de conectare și interacțiune între tineri din străinătate și cei de acasă.

Un alt obiectiv al proiectului este realizarea și dezvoltarea unei ”hărți a inițiativelor civice cu impact pozitiv” din Țara Făgărașului. Aceasta este o hartă dinamică ce ilustrează ca locație, date și informații de prezentare a diferitelor inițiative civice, ONG-uri, antreprenori de succes și alte studii de caz care reflectă dezvoltarea din ultimii ani a Țării Făgărașului, cât și dinamica pozitivă a acestei micro-regiuni. În următorii ani vor fi dezvoltate sesiuni de planificare participativă pentru diverse cauze ale comunității, unde vocea diasporei va fi cât mai puternică, pentru ca Țara Făgărașului să devină într-adevăr, ACASĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web