Parlamentar de Brașov

Sprijinim producătorii autohtoni!

PSD susţine producătorii autohtoni, între măsurile care s-au luat în beneficiul acestora numărându-se şi crearea de programe prin care aceştia pot participa, cu sprijinul statului român, la târguri şi expoziţii internaţionale pentru a promova produsele româneşti. Astfel, parlamentarii social-democraţi au votat pentru adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020.

Noul act normativ prevede instituirea, pentru perioada 2017-2020, a programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici româneşti, în acest sens fiind susţinute următoarele tipuri de activităţi: participări individuale la târguri şi expoziţii internaţionale, precum şi la misiuni economice organizate în străinătate, crearea identităţii vizuale a unui operator economic român, participări la cursuri de pregătire în ţară şi străinătate, realizarea de site-uri pe internet etc.

Scopul programului este de a facilita accesul pe pieţe externe a producătorilor autohtoni. Sumele pentru realizarea acestui program sunt alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului de Mediu de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, iar pentru anul 2017 suma este în valoare de 40.000.000 lei.

Alocaţia financiară nerambursabilă este acordată sub forma unui ajutor de stat de minimis şi este în cuantum de maximum 50.000 lei anual/beneficiar, fiind destinată unui număr de 500 de beneficiari anual.

Noua lege stabileşte, totodată, şi criteriile pe care un operator economic trebuie să le respecte pentru a fi inclus în programul gestionat de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului.

Produsele româneşti, apreciate în întreaga lume pentru savoarea şi naturaleţea lor, trebuie promovate atât pe piaţa internă, cât şi peste hotare, pentru ca România să aibă cu adevărat o economie competitivă şi sănătoasă în context european, internaţional.

Avem datoria de a veni în sprijinul producătorilor autohtoni. Spre exemplu, în cazul floarei-soarelui, potrivit datelor publicate de INS, România a avut în 2016 cea mai mare producţie din Europa la cultura de floarea soarelui – cu o producţie de 1,9 milioane de tone, faţă de Bulgaria cu o producţie de 1,8 mil. tone, Ungaria – 1,8 mil. tone sau Franţa cu 1,2 mil. tone.

Deși producția este una foarte mare, randamentul la hectar este scăzut. Tot timpul am vorbit despre potențialul agrar al României dar până acum acest lucru nu s-a văzut, nu s-a oferit un sprijin concret. Un prim pas în acest sens l-a făcut Guvernul PSD prin acordarea, la timp, a subvențiilor, fapt care va avea rezultate în recolta pentru anul viitor.

Punctual, PSD va îndeplini fiecare măsură din Programul de Guvernare și va contribui la creșterea clasei de mijloc. Avem nevoie de o România puternică în care fiecare român să aibă un viitor. O guvernare responsabilă este acea guvernare care transformă în fapte fiecare promisiune, în concordanță cu nevoile specifice fiecărui domeniu.

 

Marius Dunca,

Președinte PSD Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web