Economic

Split TVA va trimite zeci de mii de firme românești în procedura de faliment

Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov isi arata ingrijorarea in legatura cu masura split TVA, care va avea efecte negative asupra firmelor romanesti.
I. Considerații generale asupra măsurii split TVA care va duce în procedura de faliment zeci de mii de firme românești

Aplicarea acestei măsuri va afecta grav economia privată, va trimite multe firme în faliment, va genera pierderi de locuri de muncă și va încetini creșterea economică.

PNL cere ca măsura privind TVA defalcat să fie una opțională, aplicabilă doar societăților comerciale care doresc să opteze pentru acest sistem. 

I.1. Firmele plătitoare de TVA vor fi silite, de la 1 ianuarie 2018, să facă două plăți pentru fiecare factură (una pentru TVA, în contul special, celaltă – fără TVA – în contul obișnuit). 300.000 de firme vor trebui să-și deschidă noi conturi la bănci și la trezorerie, să-și modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența TVA în timp real, să aibă angajați care să nu greșească niciodată pentru că, altminteri, riscă penalizări severe – până la confiscarea a jumătate din suma ce reprezintă TVA pentru o factură.

I.2. Motivația oferită de guvern – combaterea evaziunii fiscale la plata TVA – nu stă în picioare. Vor fi lovite de acestă măsură doar firmele corecte și vor scăpa marii evazioniști. Guvernul are îndemână instituții și pârghii pentru a combate țintit marea evaziune la plata TVA. A preferat, însă, o măsură generalizatoare și abuzivă care demonstrează incapacitatea administrativă și politica premeditată de asuprire a sectorului economic privat.

I.3. Practic, statul va fi creditat de aceste firme private doar pentru că este incapabil să colecteze TVA. Planul este ca statul să se folosească de banii sectorului privat, fără să aibă acordul acestuia, ca efect al hățisului birocratic impus firmelor.

I.4. Va crește exponențial birocrația care va lovi firmele corecte și, în special, pe cele cu un volum mare de facturi/activități. Tot firmele plătitoare de TVA vor suporta, până la urmă, haosul și costurile generate de implementarea supravegherii de către Fisc a noului sistem.

I.5. Vor crește substanțial cheltuielile făcute de firme pentru a se pune la punct și a face față noilor cerințe (costurile de personal, cele legate de actualizarea sistemelor și modificarea procedurilor interne de lucru).

I.6. Firmele vor avea blocaje în fluxul financiar. Nu vor putea să utilizeze banii pe care îi încasează pe facturile emise din plata TVA şi nu vor putea să îşi finanţeze operaţiunile pe termen scurt. Vor fi afectaţi și cei care plătesc TVA lunar, dar cei mai afectaţi vor fi cei care plătesc TVA trimestrial (firmele mici cu cifre de afaceri sub 100.000 de euro) care puteau să folosească aceşti bani ca să îşi crească cifra de afaceri şi, implicit, performanţa.

I.7. Măsura le va da bătăi de cap și neplătitorilor de TVA (spitale, școli, grădinițe, creșe, mici întreprinderi) care au calitatea de persoană impozabilă și sunt obligați să facă plata TVA în conturile de TVA ale furnizorilor. Neplătitorii de TVA nu sunt familiarizați cu legislația în domeniu și vor avea dificultăți în a se conforma.

I.8. Sub regimul Dragnea, devenim prima ţară  din UE în care se face un experiment pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii firmelor. Doar Italia aplică această măsură, dar la un nivel mult mai redus, numai pentru companiile care au contracte directe cu statul.

I.9. Este o măsură care trădează interesul exclusiv al Guvernului PSD-ALDE pentru a jupui sectorul privat, care își desfășoară activitatea onest și care contribuie deja la bugetul statului, dar și dezinteresul fățiș față de cei care încalcă legea, adică față de diminuarea evaziunii.

PNL se opune cu vehemență introducerii obligatorii a TVA-ului defalcat promovată de Guvernul Dragnea 2 prin Ordonanța 23/2017. Partidul Național Liberal va demera o campanie de strângere de semnături împotriva introducerii contului special pentru plata TVA în mod obligatoriu. În Parlament, la dezbaterile pe tema acestei Ordonanțe, în plenul Senatului și apoi în Camera Deputaților, PNL va susține adoptarea amendamentului propus, care prevede ca aplicarea plății defalcate a TVA-ului să fie una opțională, și nu obligatorie. PNL va căuta susținere la nivel național, de la mediul de afaceri, persoane fizice, dar și asociații patronale pentru a putea susține acest amendament.

II. Din perspectivă constituțională și legală indisponibilizarea a 19% din valoare, indiferent dacă această sumă a fost sau nu achitată în avans, afecteaza  libera circulatie a capitalului și dreptul de proprietate (ca exemplu a se vedea punctele I.6. și I.7., de mai sus).
II.1. Cu privire la libera circulație a capitalului Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene  prin art.63 dispune:

 

„(1)În temeiul dispoziţiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricţii privind circulaţia capitalurilor între statele membre, precum şi între statele membre şi ţările terţe.

 

(2)În temeiul dispoziţiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricţii privind plăţile între statele membre, precum şi între statele membre şi ţările terţe.”

II.2. Cu privire la dreptul de  proprietate privata-  Constitutia prin art. 44 dispune: „dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. ”

Sunt două argumente solide care ne determină să solicităm organizațiilor de breaslă, camerelor de comerț și structurilor patronale să sesizeze Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională Ordonanța Guvernului nr.23/2017. Am fi sesizat noi Avocatul Poporului dar acesta fiind sluga PSD este insensibil la solicitările PNL.
 
 
Gabriel Andronache
Deputat PNL de Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web