Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va fi reorganizat și va fuziona cu Spitalul Județean de Urgență
Se anunță schimbări importante la nivelul spitalelor din Brașov. Unele vor fi reorganizate.Este și cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. De asemenea, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov se vor muta etapizat secțiile din Pavilionul Mârzescu, în pavilioanele Central, Astra și Tractorul. O altă decizie este mutarea secțiilor de Psihiatrie II și III ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov din imobilul situat pe str. M. Eminescu (spațiu închiriat) la Sânpetru, în locul Unității de Asistență Medico-Sanitară de Pneumoftiziologie.
”Situația generată de pandemia COVID-19 ne-a relevat încă o dată anumite deficiențe în funcționarea spitalelor de stat din județul Brașov și a readus în agendă necesitatea reorganizării unor unități sanitare. Această necesitate este motivată de mai mulți factori, între care:
– existența unor structuri spitalicești învechite, inadecvate, greu de modernizat;
– inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare aflate de altfel, în proces de monitorizare de către Direcția de Sănătate Publică a judetului Brașov în vederea conformării, chestiune reclamată și de pacienți;
– un grad insuficient de integrare a serviciilor medicale;
– situația juridică neclară a unor clădiri și terenuri unde funcționează unități spitalicești, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii;
– imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spații, din cauză că sunt proprietate privată;
– un raport cost/ eficiență mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale în cazul unor spitale (de exemplu, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, rata de utilizare a paturilor a fost anul trecut de aproximativ 59%).
Principiile după care ne ghidăm în ceea ce privește reorganizarea unor unități spitalicești sunt următoarele:
– siguranță
– creșterea accesibilității la serviciile medicale și reducerea fragmentării serviciilor medicale
– creșterea eficienței
– reducerea costurilor suplimentare, fondurile astfel rezultate putând fi utilizate pentru investiții în spitale.
Pentru a se identifica soluțiile cele mai viabile, Direcția de Sănătate Publică a judetului Brașov a avut dialog cu managerii spitalelor, reieșind ca primă soluție reorganizarea administrativă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și fuziunea sa cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
În privința Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, s-a convenit mutarea etapizată a secțiilor din Pavilionul Mârzescu în pavilioanele Central, Astra și Tractorul.
O altă soluție identificată a fost mutarea secțiilor de Psihiatrie II și III ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov din imobilul situat pe str. M. Eminescu (spațiu închiriat) la Sânpetru, în locul Unității de Asistență Medico-Sanitară de Pneumoftiziologie. Pacienții cu probleme medicale sau sociale de aici vor fi preluați de o structură care urmează a se înființa la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
De asemenea, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov a propus ca această unitate (care funcționează actualmente ca și chiriaș în 3 din cele 6 pavilioane unde își desfășoară activitatea) să fie relocată, etapizat, pe platforma Mârzescu.
În general, această pandemie ne-a atras atenția că un capitol foarte important de patologie, respectiv bolile infecto-contagioase, necesită spitale cu standarde adecvate de ingrijire, cu amenajări specifice, care să asigure și protecția populației. Orice spitale care vor găzdui boli cu risc de transmitere vor trebui să respecte aceste standarde.
Suntem foarte preocupați de asistența pediatrică și avem în vedere o mai bună integrare a serviciilor pediatrice, care să includă și asistența de specialitate în bolile infecțioase. Acest proiect este, însă, unul pe termen lung. Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov și-a arătat disponibilitatea în acest sens, însă a comunicat că structura monobloc a acestui spital, precum și faptul că unitatea deservește o categorie de pacienți cu risc înalt de contractare a infecțiilor de orice natură, prin vârsta mică pe care o au, fac imposibilă înființarea unei secții/ unui compartiment de boli infecțioase în interiorul spitalului.
În aceste condiții, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov și-a arătat disponibilitatea de a prelua Secția de boli infecțioase copii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
Toate măsurile de reorganizare a unor spitale, convenite în urma dialogului cu managerii acestor unități sanitare, vor fi supuse consultării sindicatelor din respectivele unități și nu se vor implementa decât cu avizul Ministerului Sănătății și, dacă este cazul, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, au spus reprezentanții DSP Brașov.