Economic

Sometra S.A. investeşte într-un viitor curat pentru Copşa Mică

Sometra S.A. va investi în România 40 de milioane de dolari SUA în dezvoltarea unei noi capacităţi de producţie fără impact asupra mediului, în Copşa Mică, şi care va fi construită pe amplasamentul actual al fabricii de metale neferoase din apropierea localităţii din centrul Transilvaniei.

 

Compania, parte a Mytilineos S.A., cea mai mare organizaţie industrială din Grecia, cu peste 2.900 de angajaţi şi venituri de 2 miliarde de dolari SUA în 2017, investeşte într-un viitor curat pentru comunitatea locală, care va beneficia de pe urma acestei iniţiative prin noi locuri de muncă şi taxe la bugetul local.

 

Noua capacitate de producţie va fi construită de la zero, pe actualul amplasament al fabricii care şi-a redus semnificativ activitatea, prin oprirea în 2009 a celei mai poluante părţi din producţie, ca urmare a efectelor crizei economice care a afectat, la vremea respectivă, întreaga industrie din România.

Acum, Sometra va derula o investiţie de la zero care va conduce la reciclarea zgurii acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz.

 

„În urma unei investiţii de trei milioane de dolari SUA în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a declarat Ing. Christos Efstathiadis, Director General Sometra SA Copşa Mică.

 

Conducerea Sometra estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie, iar pentru perioada de după, planul de afaceri prevede transformarea fabricii în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România.

 

„Angajamentul nostru în respectarea standardelor de mediu este o prioritate de vârf, în toate activităţile noastre, atât în Grecia cât şi în alte ţări. În acest context, toate angajamentele facute de companie pentru reabilitarea mediului vor fi respectate integral. Noua investiţie de la Copşa Mică este pentru reciclare şi nu va polua mediul”, a subliniat Ing. Christos Efstathiadis.

 

Sometra are în prezent 25 de angajaţi şi va mai angaja încă 50, ajungând la un total de 75 de salariaţi atunci când va deveni complet operaţională, după primirea autorizaţiei de mediu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web