BrasovFără categorieȘtiri

România lui Grindeanu: salarii duble la bugetari, concedieri la privat

Guvernul Grindeanu demonstreaza inca o data ca se joaca cu cifrele cum se juca Toma Caragiu cu replicile din filme. Nici bine nu a intrat in paine, ca a inceput cu o ordonanta controversata care a scos mii de oameni pe strazile din marile orase. A urmat pelerinajul ministrilor pe la marile televiziuni nationale. Indiferent de minister, reprezentantii acestora au inceput sa arunce cu „promisiuni respectate” in stanga si-n dreapta. Una dintre acestea a fost eliminarea a 102 taxe. Bineinteles, dupa eliminare, guvernantii se gandesc la introducerea altora, ca doar banii trebuie sa vina de undeva la buget. Astfel s-a luat in discutie o noua taxa auto. La fel s-a aruncat cu promisiuni privind salariile bugetarilor. Unii le-au dublat, altii le-au triplat, intr-o seara era vehiculata o cifra, in alta seara alta cifra, insa de aceleasi persoane. Cu alte cuvinte o harababura totala in privinta salarizarii.

Insa, toate aceste promisiuni nu au facut decat sa arunce in aer Romania si sa o imparta in doua: privatul care angajeaza cu minimul pe economie, si care, in unele cazuri, ofera doar 2 sau 4 ore pe cartea de munca desi angajatii lucreaza si 12 ore, iar concediul se ofera doar asa, cateva zile si bugetarii carora li se maresc lefurile pe zi ce trece, mai ceva ca in basmele cu Fat-Frumos, sunt pe cartea de munca cu 8 ore, au concediu atat cat prevede legea, au zi libere pe an ce trece tot mai multe prin bunavointa guvernatilor. Mai mult, locul de munca este unul sigur, pentru ca este foarte greu sa-l dai afara pe unul care lucreaza la stat. Nu e ca la privat cand vine seful si spune ca de maine nu mai lucrezi, iar daca il intrebi de concediu iti raspunde ca daca nu iti convine esti liber sa pleci. Cine e de vina? Statul, care nu intervine prin institutiile abilitate sa verifice aceste lucruri.

Potrivit statisticilor, cele mai mari pensii sunt incasate de romanii care au lucrat la stat, nicidecum la privat. Putini sunt cei de la privat care ajung sa lucreze in companii mari unde sa aiba salarii uriase. Cu alte cuvinte, Guvernul te incurajeaza sa te angajezi la stat, nicidecum la privat unde facilitatile intarzie sa apara. In strainatate, situatia este invers, asa cum este si firesc. Angajatii trebuie sa fie egali indiferent daca lucreaza la privat sau la stat.

Partea proasta este ca la stat s-a constituit o adevarata casta. Intra pe aceste posturi doar nepotul, varul, amanta, sotia, fiica, matusa, la recomandare politica, nicidecum pe baza de competenta. Daca nu ai o cunostinta in politica care sa te ajute, poti sa te prezinti la o suta de concursuri pentru ca oricum le va castiga cine „trebuie”. Aici este marea tragedie din Romania. Nu trebuie generalizat, insa acesta este trendul. Din pacate, procurorii nu au intrat si pe acest segment.

De partea cealalta, privatul incepe sa dea semne de oboseala. De ani buni a primit doar promisiuni si atat. Desi este motorul economiei, privatul este lasat sa se descurce asa cum poate. Facilitatile intarzie sa apara, insa te omoara birocratia si taxele. Doar pentru a fi mutata o firma dintr-un oras in altul, Registrul Comertului te taxeaza ca si cum ai infiinta firma de la zero. Asta spune tot despre cat de mult se gandesc guvernantii la privat. Apoi vin controalele exagerate care nu lasa agentul sa respire absolut deloc. Daca nu e ANAF este OPC, daca nu e OPC este ITM, daca nu este ITM este DSV sau DSP si tot asa. Culmea este ca acesti reprezentanti ai statului nu prea au auzit de avertismente, ci doar de amenzi usturatoare. Astfel, dupa ce plateste 2-3 amenzi, agentul intra in faliment, in special micii intreprinzatori. In acest mod mai dispare un contribuabil, cu largul concurs al institutiile de stat. Cei mici sunt cei mai buni contribubili pentru ca nu scot banii din tara prin firme fantoma. Pentru ca sunt corecti, statul ii taxeaza tot pe ei.

La inceputul acestui an a crescut salariul minim pe economie, un lucru bun de altfel. Insa, pentru privat este o povara atata timp cat nu se vine si cu facilitati care sa incurajeze angajarea. Din acest motiv, deja multi agenti economici au anuntat ca fac disponibilizari sau isi inchid portile.

La privat exista si lipsa personalului. Din ce motiv? Tocmai, pentru ca salariile in privat sunt mici, iar drepturile nu se respecta. Ce face statul in privinta asta? Nimic! Pe an ce trece, tot mai multi romani prefera sa plece in strainatate, in tari stabile unde au siguranta zilei de maine. Nu este si cazul Romaniei.

O alta problema care ar fi trebuie sa devina prioritate pentru Guvernul Grindeanu este pregatirea profesionala. Este cunoscut faptul ca multi dintre medicii si asistentii medicali din Romania pleaca sa lucreze in strainatate unde salariile sunt mai mari. Asta dupa ce statul cheltuie sume imense cu educatia acestora, mii de euro de student pe an. La fel a inceput sa se intample si la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca. Somerii vin la cursuri, invata o meserie, dupa care pleaca sa munceasca in strainatate. Cine pierde? Normal, statul roman.

Statul se tot plange de faptul ca pleaca specialistii din tara, dar ce a facut pentru a impiedica acest lucru? NIMIC! In cazul medicilor si asistentilor medicali, statul ar putea sa introduca obligativitatea ca, dupa finalizarea facultatii, absolventul sa lucreze in tara minim 5 ani, iar apoi sa fie lasat sa plece in straintate. Insa, pana in prezent guvernul s-a gandit doar la salarizare si atat.

In aceste conditii, romanilor nu le ramane decat sa intre in politica pentru a prinde un loc de munca stabil si bine platit la stat sau sa plece cat mai departe in strainatate, unde, in mediul privat, stiu ca beneficiaza de carte de munca, de concediu, de asigurare medicala si peste ani de o pensie cu care sa isi poata trai linistiti batranetea.

Ramane intrebarea ce se va intampla cu Romania peste 20-30 de ani, cine va plati salariile mari ale bugetarilor si pensiile de stat in conditiile in care privatul nu este incurajat deloc, iar tinerii pleaca inca de pe bancile scolii in strainatate.

Cristi FLOREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web