Sfaturi pentru parinti,pentru o vacanta cat mai sigura!
Pe toată perioada vacanţei, şi nu numai, părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită relaţiei cu proprii copii, deoarece lipsa de supraveghere sau o supraveghere necorespunzătoare pot crea premisele adoptării de către aceştia a unui comportament deviant sau chiar delincvent.
Potrivit statisticilor poliţiei tinerii ajung frecvent victime sau chiar autori ale unor infracţiuni, cazuistica înregistrată evidenţiind faptul că minorii sunt extrem de vulnerabili la capitolul criminalitate. Din dorinţa de a brava sau din naivitate, minorii comit infracţiuni, fără să conştientizeze consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii.
O parte din adolescenţii şi tinerii cercetaţi au comis faptele penale după ce au aderat la diferite grupuri, sub influenţa şi presiunea acestora devenind delincvenţi sau chiar infractori. Astfel anturajul constituie un factor favorizant în comiterea unor fapte prevăzute şi pedepsite de lege.
În acest sens oferim părinţilor câteva sfaturi utile, în speranţa că îi putem feri pe copii de infracţionalitate:
- Vorbiţi cu copiii dumneavoastră despre prietenii şi cunoştinţele pe care îi au. Întrebaţi-i apoi unde şi cum îşi petrec timpul liber în afară de casă;
- Explicaţi clar copiilor şi adolescenţilor că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt nu vor fi probe de curaj ci fapte culpabile, precum şi ce fel de pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte (de ex. percheziţionarea locuinţei, interogarea, măsuri de internare într-un centru de minori);
- Luaţi seama de câţi bani dispun copiii dumneavoastră; testaţi felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile iar în caz că aveţi îndoieli staţi de vorbă cu aceștia;
- Vorbiţi cu copiii şi adolescenţii despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Explicaţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri;
- Învăţaţi-i prima regulă a navigatului pe Internet – să rămână cât mai anonimi posibil. Aceasta înseamnă să nu facă publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit) sau să posteze fotografii. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva lor.
- Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai acestora, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală și discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil.
- Vorbiți cu copiii/adolescenții despre pericolele consumului de droguri și despre faptul că oricât de tentante ar fi „atenţiile” (doze/băuturi gratuite sau la prețuri derizorii) oferite de așa-zișii ”prieteni”, acestea au efecte negative asupra organismului. Explicați-le că pe termen lung, un astfel de comportament are repercusiuni grave, compromiţându-le situaţia şcolară, familială, profesională, libertatea sau chiar viaţa.