Ce spune senatorul Florin Ortan despre realizarea unui nou spital la Brașov
Sănătatea este una dintre priorităţile Programului de Guvernare al PSD. Ministerul Sănătăţii are prevăzută în strategia sa realizarea, în total, a opt spitale regionale,. Trei au sursa de finanţare identificată – buget de stat, plus fonduri europene din Programul Operaţional Regional. Restul sunt prevăzute prin programul de guvernare ca realizabile din bugetul de stat şi prin FSDI – Fondul Suveran de Investiţii. Anul acesta ar trebui identificate şi predate amplasamente şi demarate studii de fezabilitate.
Aceasta este calea pe care PSD Braşov o propune în vederea realizării unui alt spital decât cel Judeţean. Totuşi, până acolo, mai trebuie realizaţi câţiva paşi.
Primul este să stabilim, prin dezbatere, tipul de spital necesar şi posibil de realizat în arealul Brașovului (municipal, judeţean, regional). Este un aspect care nu îi este clar nici administraţiei judeţene, care cere sprijin pentru un nou spital clinic județean de urgenţă, dar argumentele sunt în favoarea unuia regional, o altă categorie.
În al doilea rând, investiţia trebuie asumată. Titularul ei trebuie să fie proprietar al terenului. Şi aici lucrurile sunt neclare. Proiectul de ordonanţă de urgenţă, trimis anul trecut Guvernului, prevedea transferul terenului către municipiul Braşov, în condiţiile în care spitalul propus este judeţean. În scrisoarea adresată presei şi parlamentarilor, Consiliul Judeţean face vorbire de un teren în suprafață de 11,45 hectare, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov. Poate că CJ, alături de Primărie şi Asociaţia Noul Spital al Braşovului nu cunosc faptul că, patrimonial,
Institutul Cartofului nu poate dispune de terenuri, ci Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, în subordinea căreia se află.
Foarte important: cum va fi finanţată această investiţie? Există aici o proiecţie clară? Poate Braşovul primi o astfel de finanţare în condiţiile în care solicită ca reabilitarea Corpului B al Spitalului Judeţean să se facă tot cu bani de la Guvern? De ce să nu urmărim cu celeritate ca mai întâi Judeţeanul să fie adus la standarde europene?
Iată câteva teme de reflecţie care definesc clar parcursul pe care trebuie să-l aibă un astfel de proiect. Este o dezbatere care trebuie iniţiată. Nu contează cine anunţă că îi cheamă pe ceilalţi. Important e să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să avem rezultate.
Senator PSD
Florin Orţan
1. Nu este vorba de a construi „inca” un spital ci de a construi acel „Spital Nou” care sa inlocuiasca Spitalul Judetean si alte corpuri care apartin de acesta! Sistemul pavilionar imprastiat la distante de kilometri nu este o solutie conforma iar cladirile existente nu merita sa fie sustinute deoarece nu asigura in primul rand fluxurile corecte.
2. Proprietarul, „Consiliul Judetean” sau cine va reusi sa puna la dispozitia Medical Smart City-ului terenul, nu trebuie sa aiba fonduri si pentru constructii in sine, daca reuseste sa asigure terenul si utilitatile poate licita restul realizarii investitiei si operarea pentru un anumit numar de ani. Un Parteneriat Public Privat poate asigura realizarea proiectului si managementul operational.
3. Medical Smart City nu inseamna strict corpurile spitalului ci si spatii conexe. Capacitatea necesara de ~ 1400 paturi poate determina existenta la un moment dat a peste 3000 de persoane in zona: pacienti, apartinatori, personal medical, tehnic si administrativ. Pentru 3000 de persoane trebuie sa asiguri local mancare, diverse produse de prima necesitate, chiar si frizerie si multe altele. Este bine ca in spatiul Medical Smart City-ului sa fie incluse si posibilitati de cazare la un pret corect pentru apartinatorii care vin de la distante mari cu pacientii. Sunt multe care isi au locul in numitul orasel medical.
Reusita proiectului depinde de acceptarea si punerea in aplicare a unui ansamblu Medical Smart City pe acel teritoriu de ~20 hectare (8 existente + ~12 necesar a fi alipite) in conditiile unui PPP (Parteneriat Public Privat) totul fara miticarii, spagi, nepotisme si alte principii „balcanice”. De la crearea proiectului si punerea in functiune toate actiunile ar trebui efectuate preferabil sub tutela unei institutii europene de incredere. De ce sa investeasca un strain in PPP? Pentru ca isi va recupera in timp investitia si va genera profit odata din activitatea medicala in care nu se vor mai vehicula spagi pentru aparatura, materiale, etc si pe de alta parte toata activitatea nonmedicala necesara in acel spatiu genereaza profit.
P.S. Dr Ortan cu ceva timp in urma sustinea in presa locala ca singurul nou spital in care crede este Spitalul Judetean de pe Calea Bucuresti!
Acel spital a fost subdimensionat inca de la construirea sa acum peste 45 de ani!
Dar probabil directivele partidului au fost si raman mai importante decat nevoile reale ale cetatenilor!