De ultimă oră

Scrisoare deschisă către autoritățile brașovene pentru o comunicare transparentă pe perioada pandemiei

Mass-media brașoveană solicită din partea autorităților brașovene o comunicare corectă și onestă în contextul pandemiei de  COVID-19. Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, fără a fi nevoie de a apela la surse și a ne pune, astfel, în pericol de a fi trași la răspundere penală, naște teorii ale conspirației în spațiul public, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.
Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis.Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea acestora ar duce la o limitare a reacțiilor isterice ale unei populații neinformate.
În plus, solicităm desemnarea unor responsabili pe zona de comunicare, care să ne raspundă corect și rapid referitor la verificarea diferitelor informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale. O bună comunicare în acest sens cu instituțiile brașovene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate care pot crea panică nejustificată.
În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată, înțelegându-se că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare de a lupta cu această pandemie. La Brașov, disperarea populației a atins cote alarmante, iar singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.
Înţelegem că în acest moment eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora. 
Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.

Semnatari:
Ovidiu VRÂNCEANU – BizBrasov

Ionuț DINCĂ – BizBrasov

Sebastian DAN – NewsBV

Iulia BOBAIȚĂ – NewsBV

Sorin ȚÂRCĂ

Cristina CRISTEA – BrașovTV

Raluca Fazekas – Olteanu – Transilvania Expres, MyTex

Paul PETROȘEL – ȘtiripeSurse

Nucu JALEA

Anca SIGMIREAN – RTT

Sorin SECLI – Observator, Antena1

Mihaela PARGHEL – BrașovMetropolitan

Marian STOICA – Realitatea de Brașov

Adrian JĂTĂREANU – Kanal D

Claudiu LOGHIN – Digi24

Electra GHIZA – Pro TV

Ovidiu STAN – Antena 3

Cristi FLOREA – Transilvania365

Mădălina BUCUR – ProTV

Adina MILEA – Observator Antena 1

Simona SUCIU – Știri de Brașov

Rareș RUSU – InfoTV

Ileana GAFTON – Corona Press

Călin PIȘTEA – Transilvania Expres

Lucian POP – Transilvania Expres

Radu COLȚEA – BZB

Mihai TATU – Litera9

Cristina NICA – Europa FM

Adina CHIRVASĂ

Liliana JIGHIRA -mytex.ro-Transilvania Expres

Onelia PESCARU -MixTV
Cornelia CREVEAN-Nova TV
Oltita STIUJ -Monitorul Expres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web