Actualitate

Școala cetățenilor activi, proiect internațional la Colegiul Tehnic ”Transilvania”

Educație pentru democrație, cetățenie antreprenorială,  inițiativă civică, guvernare locală și implicarea tinerilor în procesul decizional – 

Centrul de Voluntariat Brașov / APIS PM FEED-BACK împreună cu Colegiul Tehnic “Transilvania” Braşov vor derula în următorii 3 ani, proiectul internațional „School of Active Citizens” / „Școala cetățenilor activi”, proiect finanțat prin programul Erasmus +. Inițiativa vizează întărirea cooperării între educația formală și nonformală cu scopul de a oferi elevilor o educație integrată și de a le facilita acestora o mai bună integrare în societate.

Proiectul internațional este coordonat de organizația Youth Union of People with Initiative din Portugalia și implementat în parteneriat cu organizații nonguvernamentale și instituții de învățământ din: Portugalia, Polonia, Slovacia și România. Cele 4 țări partenere vor implica în total un număr de 1700 de elevi și mai mult de 140 de lucrători de tineret și de profesori în activități de schimb de elevi și activități de formare pentru profesori.

 

În cadrul acestui proiect, în luna mai 2017, la Colegiul Tehnic “Transilvania” Braşov, a avut loc concursul de eseuri cu tema „Democrația”. Concursul a fost lansat cu scopul de a selecta șase tineri liceeni ce vor participa la schimbul de tineret din România, în cadrul proiectului internațional „School of Active Citizens”/ „Școala cetățenilor activi”.

 

Prin concurs am urmărit să surprindem semnificația conceptului de democrație din perspectiva tinerilor liceeni; totodată, încurajându-i să identifice și diferitele modalități prin care ei se pot implica în viața comunității din care fac parte. Criteriile de selecţie a eseurilor au fost supuse la vot, procesul fiind unul democratic; elevii alegând ca eseul să aibă o pagină, să fie scris de mână și să aibă o abordare creativă.

În concurs au fost înscrise 12 eseuri, redactate atât în limba română, cât și engleză. Lucrările au fost prezentate pe data de 9 mai, în cadrul evenimentului organizat de profesorii Colegiului Tehnic “Transilvania” Braşov, de Ziua Europei, la care au participat elevii Colegiului, cadre didactice și alți invitați.

Printre părerilor exprimate de elevi, se regăsesc:

 

“Democrația este libertatea poporului de a-și alege propria soartă” (Alex L.)

“De la vârsta mea mă pregătesc să devin un cetățean activ. Știu că am nevoie de toate valorile pe care le promovează democrația pentru a fi un om împlinit. Îmi doresc să trăiesc într-o societate civilizată în care drepturile mele să fie apărate și respectate, în care adevărul și dreptatea să fie la loc de cinste, în care să muncesc și să fiu răsplătit corect, în care să mă exprim liber, să cred fără teamă și să mă simt în siguranță.” (Claudiu G.)

 “Eu sunt elev la Colegiul Tehnic Transilvania Brașov și am fost ales prin vot să îmi reprezint colegii de clasă în Consiliul Școlar al Elevilor. A fost un act democratic care a adus asupra mea responsabilități noi, pe care mi le asum. Acest consiliu este o formă de democrație prin care dorințele și initiațivele tineilor sunt ascultate și aplicate. Este <<portavocea>> acestora. Este modalitatea de a întări comunicarea profesor – elev.” (Robert N.)

 

Cei 6 câștigători au fost anunțați în data de 16 mai a.c., ei urmând să participle la întâlnirea din cadrul proiectului menționat anterior, ce va avea loc la Predeal, în perioada 28 iunie – 04 iulie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web