Politic-Administrativ

Schimbări legislative pentru clădirile cu risc seismic

Guvernul va demara o amplă acțiune de identificare și inventariere a clădirilor cu risc seismic ridicat. Este principala modificare adusă ieri, în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

 

”S-a făcut, prea puțin, din păcate, în ultimii 24 de ani, în acest domeniu. De la intrarea în vigoare a ordonanței pe care o modificăm, nu s-a deblocat semnificativ procedura de consolidare. De exemplu, acum sunt peste 350 de clădiri încadrate în București, la clasa de risc seismic I, iar peste 99% sunt construite înainte de 1950. Ei bine, din 1994 încoace, în Capitală au fost consolidate 57 de imobile. Este puțin, ritmul trebuie intensificat. O problemă o reprezintă fondurile, pentru că proprietarii nu sunt, de cele mai multe ori, dispuși să investească în astfel de lucrări. O altă problemă o reprezintă chiar locatarii, pentru că dacă bani pentru executarea lucrărilor de reducere a riscului seismic, s-au găsit, oamenii nu voiau să-și părăsească apartamentele”, declară deputatul PSD Viorel Chiriac.

 

Potrivit modificărilor aduse legii, este nevoie ca și imobilele care depășesc regimul de înalțime P+3 și care au fost construite înainte de 1978, să fie expertizate. Odată făcută o încadrare într-o clasă de risc seismic, proprietarii sau chiriașii din locuințele care vor fi reabilitate, ar urma să fie obligați să părăsească imobilul, cu condiția ca autoritățile locale să le asigure cazarea. Cheltuielile de consolidare ar putea fi acoperite prin constituirea unui  fond de stat, instituit în acest scop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web