Economic

Restaurarea, conservarea si valorificarea durabila a cetatii Rasnov si crearea infrastructurii conexe

 

Cetatea Rasnov se inscrie cu succes in randul obiectivelor care intregesc patrimoniul construit al Transilvaniei de Sud, reunind calitatile de reprezentare pentru ansamblurile fortificate cu evolutie spectaculoasa in timp caracteristice zonei, atat din punct de vedere constructiv cat si functional. De asemenea, in cadrul comunitatii locale, prezenta Cetatii s-a tradus in viata cotidiana prin crearea unei identitati bazate pe istoria militara, a obiceiurilor si mestesugurilor transmise de-a lungul generatiilor si elementelor culturale care au insotit toate aceste componente in timp.

Deloc de neglijat in evaluarea potentialului de valorificare durabila a Cetatii Rasnov, este amplasarea geografica favorabila, in imediata apropiere a orasului Rasnov, alaturi de Cheile Rasnoavei si Pestera Valea Cetatii.

In perioada recenta, autoritatile locale au reusit sa asigure patrimoniului cultural al zonei Rasnovului un statut de protectie arhitecturala, urbanistica si istorica ce a permis conservarea si pastrarea acestuia in ansamblul sau, transformand orasul si vecinatatile sale intr-un pol cultural pentru intreaga regiune recunoscuta sub denumirea de Tara Barsei.

 

        Prin proiectul de fata se propun interventii asupra constructiilor care alcatuiesc cea de-a doua incinta a Cetatii, Incinta de Vest.

        Incinta de Vest (Cetatea de Sus) care face obiectul proiectului pastreaza cele mai multe dintre vestigiile ansamblului fortificat.

 

Lucrarile de interventie constau în lucrari de desfiintare în cazul construcțiilor ilegale ridicate în perioada 2000-2006, lucrari de consolidare/ restaurare/ conservare a fundatiilor, subzidiri, reconstituirea integrala a Turnului Principal – de Nord (“Gotic”) si a Turnului Adosat, reconstituirea unor casute din grupul de casute Turnul Armelor, refacerea partiala a Turnului prabusit, refacerea sarpantei la Turnul triunghiular, eliminarea umiditatii din spatiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrari de amenajare/ modernizare/ ambient, confectionarea si montarea jgheaburilor si burlanelor/ sistemelor de scurgere a apelor pluviale, amenajari peisagistice, sistematizarea verticala a Incintei de Vest astfel incat sa se creeze traseul de vizitare coerent, cu spatii de parcurs, observare, repaus, amenajare interioara si exterioara – instalatii si echipamente pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie, etc.

Solutia oferita de experti, asigura din punct de vedere structural, consolidarea corecta a fundatiilor si zidariilor degradate in toate zonele cu probleme, precum si inlocuirea integrala a pieselor din lemn degradate de la nivelul sarpantelor, planseelor, etc, cu rol structural sau nu.

Din punct de vedere architectural se realizeaza, la nivelul spatiilor construite si neconstruite, aducerea ansamblului intr-o forma apropiata de forma pe care a cunoscut-o in perioada de maxima ocupare a terenului, respectand adevarul istoric confirmat de cercetari arheologice, marturii scrise, fotografice, gravuri, arhive de documente, etc.

De asemenea, prin inlocuirea instalatiilor necorespunzatoare se au in vedere, atat respectarea traseelor permise in incinta monumentului istoric, cat si pozarea corecta din punct de vedere al impacutului vizual-estetic asupra cladirii monument istoric. Din punct de vedere al exploatarii, se face posibil accesul corect al persoanelor cu mobilitate redusa in Incinta de Vest si in unele din spatiile propuse spre amenajare in ineriorul acesteia.

Amenajarile si instalatiile propuse in spatiile interioare si exterioare permit atat asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc si antiefractie cat si expunerea ulterioara si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil in spatiile rezultate in urma lucrarilor de interventii propuse.

 

Respectând funcțiunile cetății, elaborate de managerul Direcției de Cultură Râșnov, încă din 8 august 2008, proiectul ,,Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov – Incinta de Vest – și crearea infrastructurii conexe” impune cetatea Râșnov între cele mai complexe și mai dinamice monumente istorice naționale. Astfel, în mod concret, infrastructura culturală și oferta locală de turism se îmbogățește cu următoarele spații / funcționalități:

– 6 spații pentru expoziții;

– 1 spațiu pentru expoziții în aer liber;

– 1 spațiu pentru evenimente culturale tip spectacol;

– 1 spațiu pentru centru de informare turistică și de patrimoniu;

– 5 spații cu destinație comercială și pentru ateliere meșteșugărești.

 

CHELTUIELILE legate de proiectul “Restaurarea, conservarea si valorificarea durabila a Cetatii Rasnov (Incinta de Vest) si crearea infrastructurii conexe” respectiv contributia proprie, sunt aprobate prin HCL nr. 98/ 25.04.2017.

 

NR. CRT. SURSE DE FINANTARE VALOARE
I Valoarea totala a cererii de finantare 16.004.094,84
II Contributia proprie 766.628,86
III ASISTENTA FINANCIARA NERAMBURSABILA SOLICITATA 15.237.465,98

 

CAPACITĂŢI (ÎN UNITĂŢI FIZICE ŞI VALORICE):

Constructii:

  1. Suprafata lucrari consolidare = cca 375mp
  2. Suprafata zone reconstituire = cca 280mp
  3. Suprafata interventii conservare, restaurare = cca 2650mp+430 mp (ruine)
  4. Suprafata amenajari exterioare = cca 2860mp

 

Instalatii:

  1. Aparat de climatizare cu detenta directa tip monosplit si multisplit ( Unitati exterioare = 22 buc, Unitati interioare=65 buc)
  2. Panouri radiante pentru montaj pe perete utilizand energia electrica =146 buc
  3. Dezumidificatoare = 21 buc
  4. Purificatoare de aer = 19 buc
  5. Perdea aer cald electrica = 2 buc
  6. Electropompa pentru evacuare ape uzate = 1 buc
  7. Grup de pompare pentru alimentare cu apa =1 buc
  8. Grup pompare hidranti exteriori = 1 buc

 

PERIOADA DE IMPLEMENTARE – 38 luni de la data semnarii contractului de finantare.  Pentru Lucrari de Executie: 26 luni.

 

CONTRACTUL DE FINANTARE A FOST SEMNAT in data de 30.06.2017 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, str. Decebal nr. 12, mun. Alba Iulia, judeţul Alba, tel: +40 258 -818616, fax: +40 258-818613

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web