Remus Borza:De ce am votat impotriva cenzurii
Dupa cum stiti, azi, s-a dezbatut si votat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tudose, initiata de PNL, USR si PMP. Eu am votat pentru stabilitate politica si sociala si pentru responsabilitate in actul de guvernare. Dintr-o perspectiva pesonala si egoista trebuia sa votez impotriva unui partid care in iunie, urmare a votului meu la precedenta motiune, m-a exclus. Dar mai presus de orgolii si frustrari trebuie sa prevaleze interesul national. Evident sunt multi ministri care nu au ce cauta in Guvern. Dar despre performanta individuala a ministrilor vorbim cu alta ocazie. Pe ansamblu executivul Tudose si-a facut datoria fata de tara. O crestere economica de 8.8% pe trimestrul 3 raportat la perioada similara a anului trecut, aproape 200 mii locuri de munca nou create, o apreciere a PIB-lui cu 84 miliarde lei fata de anul trecut, o crestere a veniturilor salariale in sectorul public in medie cu 25%, cresterea pensiilor, reducerea fiscalitatii, etc.
Bile negre: cel mai scazut nivel al investitiilor publice din ultimii 10 ani, doar 12,1 miliarde lei pe primele 9 luni, comparativ cu 17,4 miliarde lei pe primele 9 luni din 2016, un defict record de cont curent de 12 miliarde euro fata de o medie de 9 miliarde euro in ultimii 3 ani, o triplare a ROBOR in ultimele 3 luni, de la 0,75% la 2,14%, cresterea inflatiei pana la 2,7%, deprecierea cursului de schimb, decapitalizarea companiilor de stat prin politica de dividende, cresterea nivelului de indatorare a tarii.
Deci erau suficiente motive sa-i trimitem acasa pe guvernanti. Dar in prag de iarna siberiana ce puneam in loc. Opozitia, daca e sa vorbim de o opozitie serioasa si responsabila, nu a prezentat nici un program de guvernare, nici o propunere de premier, nici o echipa guvernamentala. Nu e suficient doar sa critici, trebuie sa oferi si solutii. E usor sa darami, dar e greu sa construiesti. Si daca vrei sa treaca motiunea, initiezi discutii si cu parlamentarii neafiliati si cei ai minoritatilor.
Dar si PNL sufera de aceiasi autosuficienta si aroganta de care da dovada si PSD.
Asta nu insemna ca am dat un cec in alb Guvernului Tudose. Dar, sa vedem firul ierbii mai intai. Daca Guvernul nu-si asuma un program masiv de investitii, daca nu-si restructureaza cheltuielile publice, daca nu reformeaza si eficientizeza institutiile statului, daca nu demareaza reforma marilor sisteme publice: administratie, invatamant, sanatate, asistenta sociala, eu voi fi cel care in primavara voi genera o miscare suficient de ampla care sa dea consistenta si castig unui astfel de demers, democratic in fond, dar utilizat superficial si neconvingator azi. Motiunea de cenzura.