Parlamentar de Brașov

Remus Borza:”Bancile sa finanteza economia, nu statul!”

Toate companiile romanesti se plang de lipsa de finantare. Dupa Revolutie, societatile romanesti au plecat la drum intr-o aventura total necunoscuta, economia de piata, cu un mare handicap: lipsa capitalului. Mai mult decat atat, le lipsea si cultura antreprenoriala sau de business. Din aceste motive, firmele romanesti nu au avut nicio sansa intr-o lupta total inegala cu companiile straine. Si-au dat obstescul sfarsit, una cate una. Statul, in loc sa sustina si sa protejeze capitalul romanesc, a sustinut paradoxal si discriminatoriu tot capitalul strain. In ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus catre firmele straine.

Nici bancile nu s-au inghesuit sa finanteze companiile. Soldul creditelor date firmelor sau populatiei in perioada 2010-2016, a crescut cu doar 3%, de la 209 la 216 miliarde lei. In schimb, au dezvoltat un apetit, din ce in ce mai mare, in a finanta statul. In aceeasi perioada, si-au marit soldul creditelor, cu 50%, de la 61 la 90 miliarde lei. Sigur ca statul, dupa cum stim, este un prost administrator si a cheltuit banii preponderent pe salarii, pensii si ajutoare sociale, in loc sa construiasca drumuri, scoli si spitale sau sa-si retehnologizeze putinele companii pe care le mai are in portofoliu. Bancile au preferat sa nu-si asume niciun risc in economie, speculand foamea de bani din ce in ce mai mare a bugetului de stat.  Ca sa-si finanteze deficitele bugetare si de cont curent, statul si-a propus sa imprumute doar anul acesta vreo 50 miliarde lei de pe piata interna si vreo 3 miliarde euro de pe pietele internationale.

Trebuie sa intelegem ca imprumuturile costa. Cam vreo 2,5 miliarde euro anual. Daca in ianuarie, randamentul la titlurile de stat era de 3,23%, acum a ajuns 3,80% si va trece de 4% pana la sfarsitul anului. In timp ce noi ne imprumutam din ce in ce mai scump, Ungaria “antioccidentalului” Victor Orban a reuşit performanţa să lanseze in octombrie o emisiune de titluri de stat de 15 miliarde de forinţi. Surpriza! A avut loc o suprasubscriere de 49 de miliarde de forinţi, in conditiile in care statul dadea o dobândă negativă de -0,2%. Cu alte cuvinte, la scadenta, finantatorii pleaca acasa cu mai putin bani decat au imprumutat.

Deci iata cum o tara cu o populatie si o suprafata reprezentand jumatate din populatia si suprafata Romaniei si cu un PIB cu 60 miliarde euro mai mic decat al nostru, se bucura de o mult mai mare favorabilitate si incredere in randul investitorilor si finantatorilor straini.

Aviz amatorilor, adica Tudose & Company.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web