Parlamentar de Brașov

Remus Borza:”Am rămas şi fără ouă”

Dupa multe crize care au macinat Romania capitalista, am ajuns sa o traim si pe asta. Criza oualor. Dupa ce de nevoie si siliti de marile cancelarii, am ramas si fara pamanturi, paduri, hidrocarburi, banci, industrie, energie, gaze si chiar fara femei. Alea tinere si frumoase s-au orientat pe alte piete, cata vreme noi nu am reusit sa ne upgradam la statutul de piata emergenta. Au inteles ca se pot integra mai bine intr-o piata dezvoltata decat intr-una de frontiera. Vorba poetului, bucurosi le-om duce toate. Toate ca toate, dar sa ramai si fara oua? O atare rusine, sa ni se intample tocmai noua, alor mai potenti si virili masculi ai planetei. Am ajuns de rasul targului.

Dar acum sa vorbim si serios. Care este mancarea romanului de zi cu zi? Oul. Unul, doua, sau fiecare dupa cate are. Nu stridii, nu caviar, nu trufe, nici roquefort. Ci un ou de gaina. Daca pana mai ieri, un ou costa 0.50-0.75 lei, de cateva zile, se vinde si cu 1,5 lei. Daca cineva ar fi pariat pe oul romanesc, s-ar fi imbogatit. Nu mai vorbesc de nea Varujan, cati bani aducea la buget din fiscalizarea oualelor noastre scumpite peste noapte. Specialistii in numaratul oualelor, au dat mai multe explicatii. Doua mi s-au parut si mie demne de luat in seama. Prima: gainele noastre autohtone nu lucreaza in sezonul rece. De ce? Pentru ca li se face pielea de gaina. Adica, daca umbla cu popoul la vedere, le ingheata oul. Noroc cu globalizarea. Aducem din import. Ghinion. Si gainile lor au o problema. Au tras pe nas prea mult fipronil care a dus la masacrarea in masa a galinaceelor imperialiste.

Pe cea de-a doua teorie, la fel de conspirationista ca prima, principalul vinovat de criza oualelor e Guvernul. Pentru ca a introdus supraacciza la carburanti, a majorat pretul la energie si gaz. Intr-adevar, in octombrie pretul la energie a crescut cu 7%, la gaze cu 2% iar carburantii s-au scumpit cu 32 bani, echivalentul accizei, adica o crestere a pretului cu 5%. Dar pretul oualelor s-a dublat, adica a crescut cu 100%! Oricat de proaste ar fi gainile noastre, spre deosebire de ale lor, nu se hranesc si nu se adapa nici cu gaz, nici cu benzina si nici nu-si baga ghiarele la priza.

Cu toata majorarea pretului utilitatilor energetice, folosita ca pretext pentru a debarca niste baieti de la ANRE care si-au facut datoria, pentru a face loc specialistilor lui Daddy, si azi pretul motorinei e mai mic decat in tarile vecine. In 13 noiembrie, pretul unui litru de motorina la pompa in Romania a fost de 1,124 euro, in Ungaria, 1,175 euro, in Austria 1,132 euro. Media in tarile UE, e de 1,3 euro/litru. Chiar si dupa reintroducerea supraaccizei, ponderea taxelor in pretul carburantului e de 50% in Romania fata de media UE de 60%. La fel stau lucrurile si in energie. Chiar si dupa majorarile din octombrie, pretul unui kwh este 0,12 euro fata de media europeana de 0,20 euro. Iata cum au mai cazut 2 mituri legate de pretul carburantilor si a energiei mai scumpe in Romania decat in Europa.

Vinovata de cresterea pretului la oua, unt sau alte alimente de baza, ori a utilitatilor si bunurilor de larg consum, este lacomia firmelor romanesti sau straine de a-si maximiza profitul prin cresterea continua a preturilor pe tot circuitul: productie, distributie, desfacere. In 2008, cotatia brent a titeiului era de 147 usd/baril iar azi este in jur de 60 usd/baril. In 2008, pretul benzinei era de 0.6 euro/litru iar azi,cand pretul barilului este la jumatate, pretul motorinei sau benzinei la pompa este de 2 ori mai mare.

Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, ca facem galci. Preturile la bunuri si servicii nu vor scadea nicioadata si nicaieri. Ele vor creste in fiecare luna si in fiecare an. Treaba firmelor este sa faca profit din ce in ce mai mare si a guvernelor sa creasca veniturile populatiei pentru a putea face fata cat de cat preturilor. Asa functioneaza capitalismul. Pe datorii si deficite. Pana s-o sparge oul. Si atunci o sa ne hranim cu oua de furnici ca alea de gaina vor avea pret de Fabergé.

PS Atentie, este un pamflet. A se citi doar de catre persoanele inteligente si cu simtul umorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web