Parlamentar de Brașov

Răzvan Popa: Trebuie evitată diviziunea sau marginalizarea unor state în favoarea altora

La nivelul instituțiilor europene se discută în aceste zile viitorul cadru financiar european, iar Parlamentul European nu face excepție. În plenul reunit de la Strasbourg a avut loc dezbaterea bugetului european post-2020. În Comisia de Buget din care face parte, eurodeputatul Răzvan Popa a definit împreună cu colegii săi poziția pe care Parlamentul European o va aborda în privința negocierilor pentru viitorul Buget al Uniunii Europene. Votul în plen a fost dat, iar varianta de buget propusa de Parlament a fost adoptată.

 

”Pe fondul acestei dezbateri, care va fi una într-adevăr dificilă, România trebuie să își afirme obiectivele, iar partenerii noștri să țină cont de ele, așa cum și țara noastră sprijină cu toate forțele proiectul european.

Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o serie de provocări – migrația, Brexitul, politica de apărare comună – de care în viitorul Buget al UE va fi obligatoriu să se țină cont. Dar, înainte de orice, cred că discuția despre împărțirea banilor europeni trebuie să plece de la obiective clare: creșterea coeziunii în interiorul Uniunii Europene, creșterea și consolidarea competitivă a statelor membre”, consideră parlamentarul european Răzvan Popa.

 

Comisia de Bugete a stabilit ca viitorul cadru financiar post 2020 să aducă unele noutăți și chiar creșteri de fonduri pentru programe importante. Programul Erasmus+, care include si Competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, are prevăzută o creștere de 3 ori și va ajunge la peste 30 miliarde de euro. Programul Orizont 2020 se va dubla și va depăși 180 miliarde de euro, iar programul privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor va ajunge la 7 miliarde de euro. Mai mult, Comisia a propus ca nu mai puțin de 30% din bugetul multianual să fie direcționat către programele de mediu și combaterea schimbărilor climatice.

De asemenea, un alt element de noutate îl reprezintă durata Cadrului Financiar Multianual, care va fi prelungit de la șapte la zece ani, cu posibilitatea de revizuire la cinci ani.

 

”Pentru atingerea acestor obiective, avem nevoie de un efort conjugat al liderilor europeni și al instituțiilor europene – incluzând aici și Parlamentul European. Trebuie evitată diviziunea sau marginalizarea unor state în favoarea altora, așa cum trebuie ținut cont și de nevoile de dezvoltare ale statelor intrate mai recent în Uniunea Europeană, așa cum este și cazul României. Acest lucru nu se poate realiza decât prin creșterea coeziunii, prin creșterea economică și a nivelului de trai, în fiecare dintre statele membre.

Cu toate provocările pe care le avem în față nu trebuie să pierdem niciodată din vedere cetățenii. În acest sens, ne dorim ca cele două programe importante, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, să rămână cel puțin la același nivel ca în acest cadru financiar adică 74 miliarde de euro, respectiv 312 miliarde euro”, susține social-democratul.

 

Răzvan Popa este de părere că acestea sunt principalele instrumente care pot reduce decalajele dintre statele și regiunile din Europa și pot contribui la consolidarea Uniunii Europene. Obiectivul României este acela de a recupera decalajele de dezvoltare față de media europeană, iar printr-o corectă finanțare a politicii de coeziune, acesta poate fi atins mai repede, apreciază eurodeputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web