Parlamentar de Brașov

Răzvan Popa: Cumpărătorii de autoturisme second-hand din România vor fi și ei protejați

Eurodeputatul Răzvan Popa a transmis, în luna decembrie, o solicitare către Comisia Europeană, de luare a unor măsuri de combatere a fraudelor de pe piaţa maşinilor second-hand şi falsificarea kilometrajelor. Ca urmare, forul european a venit cu un răspuns ce confirmă necesitatea implementării unor soluţii pe piaţa auto din România şi nu numai.

În scrisoarea primită ca răspuns de la Comisia Europeană se menţionează:

„Comisia este constientă de problema fraudării kilometrajului pe piaţa autovehiculelor de mâna a doua şi, prin urmare, a propus adoptarea, cu ocazia revizuirii legislaţiei privind inspecţia tehnică periodică, a unor cerinţe specifice vizând prevenirea fraudării odometrelor. Odată cu intrarea în vigoare a Directivei 2014/45/UE privind inspecţia tehnică periodică din 3 aprilie 2014[ JO L 127, 29.4.2014, p. 51.], manipularea odometrelor va deveni o incălcare pasibilă de sancţiuni, ea ducând la respingerea vehiculelor ca urmare a inspecţiei tehnice periodice, iar informaţiile rezultate din citirea odometrelor cu ocazia inspecţiilor tehnice anterioare vor fi puse la dispoziţia inspectorilor în format electronic, precum şi la dispoziţia detinătorului certificatului de înmatriculare.”

Noile norme se vor aplica de la 20 mai 2018.

„Statele membre sunt libere să aplice norme mai stricte şi să introducă alte măsuri menite să abordeze acest aspect specific. Comisia sprijină eforturile statelor membre prin punerea la dispoziţie a unui forum pentru schimbul de experienţe şi de bune practici în cadrul reuniunilor Comitetului de inspecţie tehnica auto” mai arată CE.

Apelul nu a rămas fără ecou nici în ţară, iar autorităţile române caută soluţii de stopare a acestui fenomen. Există astfel, în etapă de proiect, un viitor cadru legislativ împotriva fraudelor la comercializarea maşinilor revîndute.

Sunt convins că în perioada imediat următoare va fi reglementat în România cadrul legislativ aşteptat, în sensul protejării cumpărătorilor de autoturisme second-hand. Astfel încît la achiziţionarea unei maşini uzate, clientul să poată avea istoricul complet și kilometrajul real al autovehiculului”, declară eurodeputatul Răzvan Popa.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web