National

Răspuns la afirmaţiile dlui. Piperea cu privire la privatizarea Oltchim

Am citit interviul dlui. avocat Piperea – http://www.bursa.ro/gheorghe-piperea-oltchim-nu-se-vinde-pe-bucati-ci-pe-centre-de-afaceri-320364&s=piata_de_capital&articol=320364.html – şi mi se pare corect să lămuresc câteva chestiuni.

În primul rând, nu pun la îndoială profesionalismul dlui. Piperea pentru care am o stimă deosebită.

În al doilea rând, de principiu, eu nu cred în astfel de tipuri de privatizare. Mai peste tot, un asemenea model de privatizare a fost un eşec (în cazul majorităţii platformelor industriale, exemplu IMGB sau Roman SA).

Referitor la chestiunea legată de vânzare la fier vechi, am aflat că sunt interesate cel puţin două firme care se ocupă de tăierea  şi vânzarea de fier vechi. Bănuiesc că vor participa la licitarea unor “centre” nu pentru a investi în modernizarea instalaţiilor, ci pentru a face bani din vânzarea fierului vechi. Este posibil să nu fie aşa dar, în momentul de faţă aşa se vede.

În al treilea rând, sper că dl. avocat Piperea nu crede că eu nu ştiu ce înseamnă un centru de afaceri.

Dacă privatizarea se făcea pe centre de profit, aveam încredere mai mare că se poate păstra integritatea acestei companii. În varianta propusă de domnia sa este exclusă păstrarea obiectului de activitate şi funcţionarea, cât de cât integrată, a acestei companii. Atunci când definim un centru de afaceri ne ducem cu gândul la existenţa, în acelaşi centru, a mai multor firme cu obiect de activitate diferit, cu management diferit.

Prin urmare, va fi imposibil de urmărit ca un asemenea centru să mai menţină ceva din prezentul obiect de activitate. Chiar dacă se impune prin caietul de sarcini păstrarea obiectului principal, din practică, ştim că acest lucru este foarte dificil de urmărit. Pentru a spori gradul de transparenţa, sugerez dlui. Piperea să ne ofere mai multe informatii despre activitatea acestor centre şi cum vor păstra specificul Oltchim.

În aceste condiţii, eu susţin că privatizarea Oltchim trebuie făcută integrat şi nu pe bucăţi (centre), iar dacă nu optează nimeni pentru o astfel de varianta, nu înseamnă că trebuie sa vindem cu orice preţ.

Compania este pe profit, iar legat de cheltuielile de conservare, aşa cum, în anul 2014, am găsit soluţii pentru instalaţia de Oxo-alcooli, la fel se pot identifica soluţii şi pentru restul uzinelor.

Consider că aceasta companie, cu profesionalism, cu dăruire şi curaj, poate fi salvată şi poate să facă profit. Sunt convins că dl. avocat Piperea ştie foarte bine lucrul acesta pentru că este parte din proces. Fiind un subiect de interes naţional, propun iniţierea unei dezbateri publice pe tema privatizării Oltchim şi astfel vom putea analiza şi alte păreri legate de această companie de marcă a industriei româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web