Turism-Utile

Protest pentru Muzeului Satului din Bran

Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) îi cheamă pe toți cei cărora le mai pasă de destinul poporului român, de identitatea și patrimoniul său cultural, să protesteze față de iminenta închidere a Muzeului Satului de la Bran. O acțiune stradală va avea loc în acest sens sâmbătă, ora 11:00, în fața instituției din Bran.

Aflat pe lista monumentelor istorice de categoria A, Muzeul Satului din Bran este în prag de a fi desființat, după ce terenul pe care este amplasat a fost retrocedat în urma unei hotărâri judecătorești. În cazul unei relocări, situație care nu a fost până acum analizată serios de nicio autoritate publică, se va pierde între 40-60% din autenticitatea monumentelor.

Conducerea A.U.R. consideră că o justiție care are ca rezultat, fie și involuntar, închiderea unui muzeu, nu are cum să fie o justiție dreaptă. Decizia judecătorească a venit în urma unui conflict juridic care s-a derulat pe parcursul a 15 ani între conducerea muzeului și persoanele care au revendicat terenul în cauză. În tot acest timp, nici autoritățile locale, nici Ministerul Culturii nu au putut identifica și pune în practică o soluție care să permită menținerea Muzeului Satului din Bran pe actualul amplasament.

Muzeul Satului se află în apropierea Castelului Bran și a fost înființat în urmă cu 60 de ani, cuprinzând piese unice în țară. În ultimele zile, personalul instituției, alături de localnici au organizat mai multe proteste pentru a atrage atenția asupra pericolului dispariției unui ansamblu de monumente important pentru identitatea culturală și spirituală a poporului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web