Știri

Proiectul ABRACADABRA în etapa discuţiilor pentru modificarea legislaţiei în domeniu

Marţi, 25.04, a avut loc cea de a treia întâlnire în cadrul proiectului Asistenţă acordată pentru modernizarea, adaptarea, repararea şi dezvoltarea clădirilor, în vederea aducerii acestora la stadiul de clădiri energie zero, si crearea unei pieţe a renovării capitale (acronimul din limba engleza al proiectului este ABRACADABRA).

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea barierelor şi blocajelor existente la nivelul ţării noastre în ceea ce priveşte eficientizarea energetică a clădirilor, pentru a ajunge la un nivel aproape zero de consum de energie, precum şi identificarea soluţiilor pentru modificările legislative necesare, în acord cu legislaţia din UE, pentru a permite realizarea acestui obiectiv.

Pe lângă specialişti  români şi străini în domeniul eficienţei energetice, la această întâlnire au participat viceprimarul Laszlo Barabas, consilierii locali Iulian Mara, Adrian Oprică, Adina Donosă şi reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari Armonia, cei care au venit cu propunerea asocierii Municipalităţii în acest proiect.

Viceprimarul Laszlo Barabas a declarat la începutul încă de la începutul întâlnirii că ,,acest  proiect răspunde iniţiativei unor cetăţeni braşoveni, şi anume a membrilor Asociaţiei de Proprietari Armonia, de pe Calea Bucureşti nr. 82A, care a transmis Primăriei Municipiului Braşov solicitarea de parteneriat pentru implementarea unui proiect de cercetare în domeniul eficientizării energetice a clădirilor existente. Încercăm, prin implementarea acestui proiect la care participă cei mai buni specialiști în domeniu, să identificăm cele mai bune soluții pentru a transforma clădirile existente în clădiri cu un consum de energie aproape zero. Având în vedere directivele europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și a consumurilor de energie, un astfel de proiect este foarte important. Primăria Brașov este singura primărie din acest parteneriat, avem în vedere soluții pentru două clădiri, dar sperăm să extindem aceste soluții și pentru alte imobile”.

Giorgia Rambelli, Manager de Proiect în cadrul Secretariatul Economic pentru Sustenabilitate (ICLEI), organizaţie responsabilă, în cadrul Comisiei Europene, pentru politici şi programe privind sustenabilitatea oraşelor şi a regiunilor, referindu-se la implicare Municipalităţii în acest proiect, a declarat: ,,ABRACADABRA este un proiect care se focusează pe idei simple, dar provocatoare, pe baza cărora să găsim cele mai bune soluții pentru a crea, din imobilele vechi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Primăria Brașov este singura administrație publică din acest proiect, care reunește 19 parteneri. Este o încercare, dar și o bună oportunitate pentru a arăta ce face România în acest domeniu și care sunt soluțiile aplicabile României pentru a atinge acest scop“.

ABRADACADABRA este un proiect de cercetare cu finanţare europeană, în valoare de 1.993.168 Euro, din care valoarea grantului pentru Municipiul Brasov este de 24.075 Euro. Acesta este coordonat de către Universitatea din Bologna, alături de care participă organizaţii din 11 ţări (Italia, Grecia, Spania, Belgia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Letonia, Bulgaria și România), Braşovul fiind singura autoritate publică implicată în acest proiect. Scopul proiectului este de a identifica soluţiile optime pentru realizarea lucrărilor de reabilitare şi eficientizare energetică a clădirilor existente, pentru reducerea consumurilor cât mai aproape de zero. Aceste soluţii cuprind modificările legislative necesare, soluţiile tehnice, soluţiile de finanţare a lucrărilor (care pot pleca de la finanţare cu fonduri europene, de la bugetul de stat sau bugetul local, şi  pot ajunge până la autofinanţare, prin construcţia de spaţii suplimentare – mansardare sau extindere în lateral- care apoi să fie valorificate).

Pentru a se identifica cele mai bune soluţii din punct de vedere tehnic, legal şi financiar, în cadrul proiectului se vor realiza şi o serie de studii de caz pe 11 clădiri. Două dintre aceste studii se realizează pe doua blocuri de locuinţe din Braşov, unul cu locuinţe proprietate privată (Calea Bucuresti nr. 82A) şi unul de locuinţe sociale (str. Lânii nr. 42).

„Inițiativa a pornit de la o scrisoare pe care asociația noastră a adresat-o Uniunii Europene în 2015. Din 2016 am fost selectați, împreună cu Primăria Brașov, pentru a face parte din acest proiect. Suntem singurul oraș din România care participă și credem într-o finalitate bună pentru reducerea consumurilor energetice la nivelul asociației noastre. Blocul are 20 de apartamente, locatarii au fost informați înaintea demarării acestui proeict și așteaptă  cu interes finalizarea lui, pentru a putea trece la următoarea etapă, cea de realizare a lucrărilor“, a declarat  Nicolae Prundeş, reprezentantul Asociaţiei de Proprietari de pe Calea Bucureşti nr. 82, în cadrul dezbaterilor.

foto: Primaria Brasov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web