Programe de 1 miliard euro pentru agricultura din zona montană
Parlamentul începe dezbaterea unui pachet de legi care vor susţine dezvoltarea agriculturii montane şi, implicit, a produselor agroalimentare montane. Mesajul a fost transmis de parlamentarul social-democrat Roxana Mînzatu la întâlnirea de la Braşov cu factorii implicaţi în susţinerea produselor agro-alimentare ale regiunii Centru, întâlnire prilejuită de proiectul european numit STRING. Proiectul acoperă mai multe state şi este finanţat de Uniunea Europeana prin Programul Interreg Europe. Partenerul din Romania este Asociaţia Inteprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV).
Reuniunea s-a bucurat de prezenţa instituţiilor publice (Agenţia Metropolitană de Dezvoltare Durabilă Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov, Direcţia Agricolă Braşov, colegii agricole) şi agenţi economici, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Grupurile de Acţiune Locală din Făgăraş şi Rupea.
“Regiunea Centru, în general, şi judeţul Braşov, în special, au “antecedente” de a face pionierat pentru restul tării. Învătământul profesonal dual are câţiva ani în Braşov, şi acum se extinde la nivel naţional, de exemplu. Putem face la fel şi în susţinerea produselor agricole prin cooperarea in cadrul unui cluster pe industria agroalimentară. Vestea bună este că, pe langă colaborare, vin şi noi surse de finanţare.” a afirmat deputatul PSD.
În Parlament se discută iniţiative legislative care pot însemna o sansă la dezvoltare a Regiunii Centru, datorită specificului său geografic şi agricol, i-a pus la curent Roxana Mînzatu pe participanţi. Este vorba de proiectul pentru o nouă Lege a Muntelui, completată de câteva proiecte legislative privind înfiinţarea în zona montană de centre de colectare a laptelui (60 milioane euro pentru un număr maxim de 658 de centre), centre de sacrificare a animalelor, centre de colectare şi spălare a lânii şi pielilor (5 milioane euro pentru un număr maxim de 8 centre), centre de colectare a fructelor de pădure şi a plantelor medicinale. Un alt proiect de lege demarează un program de înfiinţare a stânelor montane iar alte două proiecte vizează sprijin nerambursabil pentru investiţii în rasele Bălţata Românească şi Brună dar şi reglementarea reproducţiei bubalinelor.
“Pachetul de legi iniţiat de grupul parlamentarilor PSD a fost depus săptămâna trecută la Senat şi creează câteva scheme de finanţare pentru beneficiari privaţi, indiferent că este vorba despre persoane fizice, PFA, SRL, până la cooperativă, şamd. Agenţia Zonei Montane va oferi o serie de proiecte-tip, standardizate. Finanţările nerambursabile, în proporţie de 40 % pană la 90% din investiţie, sunt nerambursabile, şi ar urma să se acorde în perioada 2018-2020. Valoarea totală a programului este de 1 miliard de euro pentru acest interval şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Am nevoie de parteneri în diseminarea informaţiilor despre aceste proiecte de lege şi în colectarea de sugestii şi amendamente pentru îmbunătătirea acestora”, a mai declarat Roxana Mînzatu.
În zona montană din România trăiesc peste 3,3 milioane locuitori, care reprezintă mai bine de 15 % din populaţia tării. Acest areal cuprinde 658 de unităţi administrative teritoriale, adică o cincime din totalul din România.