Profesorul Cornel Stan, Doctor Honoris Causa la Universitatea Transilvania din Braşov îşi prezintă romanele de ficţiune, în faţa publicului braşovean
Cornel Stan este profesor de termodinamică şi sisteme de propulsie la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau, Germania. Totodată este preşedintele Centrului de Cercetări al Universităţii din Zwickau şi profesor onorific la universităţile din Pisa, Perugia, Paris, Berkeley şi Braşov. În anul 2005 a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania din Braşov.
Deşi este un specialist în ştiinţele inginereşti, prof. Cornel Stan este pasionat de literatură şi muzică simfonică. După ce a scris 28 de cărţi tehnice despre automobile şi despre propulsia viitorului, în germană şi în engleză, iată că a venit momentul şi pentru romane de ficţiune.
În anul 2015 Cornel Stan a terminat primul său roman, intitulat „Creatori de automobile“. Volumul descrie drumurile câtorva celebri creatori de automobile din concerne de mare renume, drumuri ce duc din Berlin, prin Paris şi Detroit, până la Sydney, San Francisco şi Braşov. Intriga are ca miză automobilul viitorului, concept pe care două concerne şi-l dispută într-o cursă revoluţionară.
Cea de-a doua carte, “DracFried”, recent tradusă în limba română îl are în prim plan pe eroul Siegfried, protagonistul care îmbină trăsăturile lui Dracula cu ale viteazului Siegfried din opera „Inelul Nibelungilor“ a lui Richard Wagner. Scriitorul descrie romanul ca fiind un „Harry Potter“ high-tech. Ba mai mult, eroul principal este din Braşov, seamănă leit cu Vlad Ţepeş, iar acţiunea se petrece între Germania, Braşov, Hong Kong şi Cooktown – Australia, pe fundalul unui scandal internaţional imens, provocat de manipularea motoarelor Diesel.
Aşadar, în ambele romane Braşovul este în centrul atenţiei, iar Dracula, personajul reprezentativ pentru Transilvania, capătă un alt chip.
Cele două romane au fost scrise în limba germană şi au fost vândute în mii de exemplare. În luna mai romanele au fost traduse şi în limba română, iar în toamna acestui an cărţile vor fi traduse şi în limba engleză şi urmează să fie lansate în Statele Unite ale Americii şi în India, după cum spune autorul.
Cornel Stan este absolvent al primei promoţii a Facultăţii de Aeronave din Bucureşti – 1976, dar în 1978 s-a stabilit în Germania. Tota acolo a obţinut şi titlurile de doctor în sisteme de propulsie şi în ştiinţe tehnice, la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau. Tot aici predă şi astăzi termodinamică şi sisteme de propulsie.