Parlamentar de Brașov

Producătorii casnici de energie electrică vor apărea oficial în România

Micii producători de energie electrică vor putea valorifica surplusul pe care nu îl consumă. Este o prevedere adoptată de Comisia pentru Industrii și Servicii, în demersul său de a modifica Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

”Proiectul, vizand modificarea legii 220/2008, a fost unul lucrat si dezbatut indelung si anevoios de catre deputatii raportori din Comisie si de catre institutiile/organizatiile interesate, deloc putine. Nu toata lumea e perfect multumita, cu atatea voci la masa discutiilor, si mai urmeaza si raportul comisiei de mediu. Dar, dupa ani de discutii pe tema si dupa luni de sedinte pe acest proiect legislativ specific, in (aproape) unanimitate, deputatii tuturor partidelor din comisie si-a asumat azi formularile finale ale legii.”, afirmă parlamentarul social-democrat Roxana Mînzatu.

 

Producătorii de energie verde, din surse regenerabile, vor fi numiți ”prosumatori”. Aceștia sunt clienții finali care dețin instalații de producere a energiei electrice, a căror activitate specifică nu este producerea energiei electrice, inclusiv în cogenerare, care consumă și care pot stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile. Aceasta poate fi produsă în clădirile lor, inclusiv într-un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară. Puterea instalată va fi sub 100kW pe loc de consum,

 

”Creăm, în acest fel, condiții pentru producerea energiei verzi de către aproape oricine. Sigur, cheltuielile cu instalarea unor panouri solare care costă de la câteva sute de lei, sau a unor turbine eoliene cu prețuri pleacă de la circa 4000 de lei cu tot cu TVA, nu sunt foarte accesibile. Totuși, acestea pot fi amortizate în timp, prin economia făcută cu energia electrică care era furnizată, dar și prin vânzarea surplusului. Companiile de electricitate vor fi obligate să preia energia produsă în plus de prosumator.  În plus, acesta nu va avea nevoie de autorizare, ceea ce va face ca lucrurile să fie cu mult mai simple. Suntem în  discuții cu Ministerul Finanțelor Publice privind acordarea unor faciltăți fiscale, care să meargă chiar până la scutirea de la plata tuturor obligatiilor fiscale. Suntem determinați să scoatem o lege care să ajute, să stimuleze apariția cât mai multor prosumatori”, sublinază deputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web