Politic-Administrativ

Probleme cu numirea directorilor la RIAL?

Procedurile de selectie privind numirea directorilor societatilor din subordinea Primariei Brasov au ajuns o bataie de joc. Intamplator sau nu, castigatorii procedurilor sunt membri de partid. Pentru ca acestia sa ajunga pe posturile cheie din societati, de multe ori se trece peste lege si moralitate.

Interesant este si modul in care s-a derulat procedura de selectie in vederea numirii directorilor la societatea SC. Rial SRL.  Conform legilor in vigoare, Consiliul de administratie sau expertul independent impreuna cu membriii comitetului de nominalizare si remunerare stabileste criteriile de selectie care includ, cel putin, dar fara a se limita la acestea, o experienta relevanta in consultanta in management sau activitatea de conducere a unor intreprinderi publice ori societati din domeniul privat.

Astfel, la nivelul SC Rial SRL trebuia constituit comitetul de nominalizare si remunerare. Numai ca, acest Consiliu de Administratie al societatii nu a infiintat vreun comitet. Expertul independent nu a convocat comitetul de nominalizare si remunerare pentru stabilirea criteriilor de selectie.  De fapt, acest comitet nici nu exista.

Totodata, anuntul privind selectia ar fi trebuit publicat in cel putin doua ziare economice sau financiare de larga raspandire,potrivit OUG nr. 109/2011.

Cel care a publicat anuntul cu conditiile care ar fi  trebuit indeplinite de candidati si criteriile de evaluare a fost expertul independent, nicidecum presedintele Consiliului de Administratie al societatii.

Exista semne de intrebare legate de modul intocmirii anuntului si a procedurii de selectie, existand suspiciuni ca nu s-au respectat prevederile legale. Astfel, capitolul  ”conditii intrunite de candidati”, a fost inlocuit cu ”criterii de eligibilitate”, iar cel de ”criterii de evaluare” cu cel de ”criterii de competenta” care nu sunt prevazute in HG. nr. 722/2016.

Conform legilor, introducerea datelor in planul de selectie se face de catre comitetul de nominalizare si remunerare.

O alta hiba se refera la ”numirea directorilor de care Consiliul de Administratie la recomandarea comitetului de nominalizare si remunerare in urma unei proceduri de selectie”.

In cazul in care comitetul de nominalizare si remunerare nu a fost infiintat, atunci orice numire de director de catre Consiliul de Administratie este lovit de nulitate.
Nerespectand aceste prevederi legale, sunt prevazute sanctiuni clare.

In concluzie, numirea directorilor in baza unei proceduri care a fost lovita de nulitate, atrage automat si nulitatea actelor juridice incheiate.

Cu alte cuvinte, exista suspiciuni cu privire la modul in care s-au derulat procedurile de selectie pentru numirea directorilor de la Rial.

Insa, doar institutiile statului sunt in masura sa decida asupra corectitudinii la ceea ce s-a intamplat…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web