Economic

Primarul solicită înființarea unor noi școli școli profesionale pe model dual

Primarul George Scripcaru a cerut Inspectoratului Școlar al Județului Brașov să își asume decizia de înființare a celei de-a doua școli profesionale din Brașov, după modelul Școlii Profesionale Germane Kronstadt, prin comasarea unor instituții de învățământ liceal și renunțarea la „clasele duale“ din cadrul unor licee cu profil tehnic.

„Eu nu sunt adeptul învățământului dual altfel decât în cadrul instituțional oferit de modelul SPGK. Trebuie să depășim faza claselor duale implementate în cadrul unor instituții de învățământ cu profil tehnic, și trebuie un efort material, uman și instituțional care să genereze școli profesionale în adevăratul sens al cuvântului, care să formeze forță de muncă bine calificată, în domenii de care agenții economici din Brașov au nevoie. Inspectoratul Școlar Brașov trebuie să aibă tăria de a lua decizia comasării unor unități de învățământ, și să înființeze școli profesionale bine alcăturite și organizate. Din partea noastră există voință și capacitate financiară de a susține aceste școli profesionale. Din partea mediului economic de asemenea există disponibilitate, însă și ISJ trebuie să participe la acest proiect prin luarea unei decizii clare, care să facă posibilă o viziune pe termen lung. Cât timp lucrurile se raportează la justificarea catedrei cadrului didactic și nu la elev, care să aibă o specializare, o meserie și un loc de muncă după ce termină școala profesională, mergem într-o direcție greșită. Pretindem că avem câte-o clasă două de învățământ dual, dar nu putem gândi un program coerent, cu măsuri coerente. <Implanturile> de clase profesionale în licee nu sunt o soluție pe termen lung“, a declarat primarul George Scripcaru, în cadrul unei întâlniri a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională, care a avut loc astăzi, în șala de ședințe a Consiliului Local Brașov

Potrivit președintelui Clubului Economic German, Dorin Șaramet, înființarea celei de-a doua școli profesionale pe model SPGK este o necesitate la Brașov, în condițiile în care există investitori care nu mai găsesc forță de muncă nici calificată, nici necalificată, iar alții renunță la investiții din același motiv, al lipsei personalului calificat și a oricărei strategii instituționale pentru formarea acestui personal. Aceasta, în contextul în care liceele cu profil tehnic sunt orientate spre cunoștințe mai degrabă teoretice, oferă oportunități de obținere facilă a unor adeverințe de practică și nu întotdeauna sunt orientate spre cerințele reale ale pieței muncii. „Dacă din septembrie 2018 nu mai e încă o școală profesională la Brașov, vom pierde un nou ciclu școlar. Este neapărat necesar să existe școli profesionale cu entitate juridică separată, nu clase în cadrul unor licee tehnice. Altfel, elevii vor alege mereu calea mai ușoară, aceea a clasei tehnice de la liceu, mai bine văzută din punct de vedere educațional și unde pot lua ușor adeverințe de practică, în loc să se califice temeinic pentru atestatul din clasa de profesională duală și să aibă siguranța unui loc de muncă la absolvire. SPGK, de exemplu, are peste 800 de absolvenți și toți s-au angajat imediat după absolvire. Și nu înseamnă că nu pot să-și termine studiile liceale și chiar să facă o facultate“, a declarat reprezentantul mediului de afaceri.

Pe de altă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Brașov, care au sprijinit de altfel înființarea SPGK, văd înființarea de școli profesionale ca o decizie aplicabilă pe termen mediu și lung, mai degrabă decât imediat. „Sunt de acord cu parteneriatele cu mediul economic și cu primăriile nu numai la Brașov, ci și în tot județul. Suntem la începutul structurării unui sistem. Legislația și metodologiile ne blochează în acest moment. În plus, avem de luptat și cu o mentalitate a părinților, în primul rând, potrivit căreia școala profesională nu are valoare. Avem nevoie de copii care să își dorească să urmeze o profesională. Sunt decizii care se vor lua pe termen mediu, etapizat. Vreau să schimbăm mentalități, dar asta nu se poate întâmpla de azi pe mâine. În plus, este și o chestiune de armonizare a legislației“, a declarat inspectorul școlar general, Ioan Negrilă.

La finalul întâlnirii, Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională a avizat proiectul Planului de Școlarizare în învățământul profesional și tehnic din județul Brașov pentru anul școlar 2018 – 2019, în forma propusă inițial, cu clase de învățământ profesional, dar nu cu instituții școlare de sine stătătoare noi.

Reamintim că municipalitatea are în vedere de mai mult timp înființarea a cel puțin încă două școli profesionale tip dual, pe model SPGK, una cu profil tehnic și una în domeniul HoReCa, ce ar putea fi înființate în spații are unor licee actuale ce ar putea fi comasate cu alte instituții de învățământ, spații pentru care are și fondurile, și disponibilitatea de a investi pentru a oferi cea mai bună infrastructură.

În luna martie, municipalitatea a trimis Inspectoratului Școlar al Județului și Ministerului educației o listă cu cinci posibile școli profesionale în sistem dual ce ar putea exista în Municipiul Brașov (între care și SPGK, singura în acest moment și proiectul care este un exemplu de bună practică preluat și de alte administrații din țară), însă până acum nu există o decizie oficială din partea celor două instituții pentru înființarea de noi școli profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web