Actualitate

Primarul din Sâmbăta de Sus trimis în judecată pentru că și-a scutit rudele de impozite. Prejudiciul este de 1.378.105 lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

ANDREAȘ VASILE, primar al Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov pentru săvârșirea infracțiunilor de:

          – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată,

        – conflict de interese (2 fapte),

 

FOLEA ADRIANA SIMONA, contabil în cadrul Primăriei Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de :

         – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

        – uz de fals în formă continuată (2 fapte),

 

          ANDREAȘ ELENA, administrator al SC Florirex SRL  și ANTINIE ANDREEA și ANTINIE CIPRIAN NICOLAE, administratori ai  SC Antada Com SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:

        –          complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

          – uz de fals în formă continuată,

 

SC FLORIREX SRL și SC ANTADA COM SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

–        complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

          – uz de fals în formă continuată.

 

          În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2008-2013, inculpatul Andreaș Vasile, în calitate de  primar al  localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, cu încălcarea prevederilor legale, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul inculpatelor SC Florirex SRL și  SC Antada COM SRL.

Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri  datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul  informatic și să calculeze  impozitul pe clădiri  datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false.

În demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut  inculpata Folea Adriana Simona, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale susmenționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC Florirex SRL și  SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziție inculpatei de către Andreaș Elena, Antinie Andreea și Antinie Ciprian Nicolae.

De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Andreaș Vasile folosindu-se de funcția deținută, cu încălcarea interdicțiilor legale, a încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, inculpata Antinie Andreea, două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.Primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit  parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web