Primaria joaca la doua capete: organizeaza dezbatere pentru proiectul imobiliar din zona Petofi Sandor, dar elibereaza certificat de urbanism
Administratia Scripcaru nu tine cont de parerile brasovenilor. In ultima vreme, ideea construirii unor blocuri in zona Petofi Sandor, la poalele Tampei, este vehiculata din ce in ce mai des. Din pacate, atitudinea Primariei Brasov in legatura cu acest proiect lasa mult de dorit. Pe pagina de Facebook a institutiei a aparut astazi un comunicat din care reiese ca nimic nu se va construi fara consultarea populatiei. Se merge deci pe ideea de TRANSPARENTA. In acelasi comunicat se specifica faptul ca initiatorii acestui proiect imobiliar au primit deja certificatul de urbanism, adica o listă de documente și avize pe care inițiatorul trebuie să le obțină în vederea demarării efective a demersului său. Sa fie oare acesta acceptul tacut al municipalitatii in legatura cu acest proiect?
„- În legătură cu anunțul de „Consultare asupra propunerilor preliminare PUZ locuințe colective strada Petofi SAndor nr 43-45“, având ca inițiatori Sapphire Towers SRL, Emerald Towers SRL și Victory Towers SRL, facem următoarele precizări:
– Proiectul se află în faza de inițiere a PUZ, respectiv în faza cererii de avizare a studiului de oportunitate;
– a fost eliberat doar Certificat de Urbanism;
– Certificatul de Urbanism prezintă o listă de documente și avize pe care inițiatorul trebuie să le obțină în vederea demarării efective a demersului său (în acest caz, întocmirea PUZ); El nu garantează efectiv finalizarea sau aprobarea demersului. Aprobarea demersului se face după avizarea unui studiu de oportunitate, apoi după inițierea consultării publice de către autoritatea locală. Proiectul de PUZ trebuie apoi AVIZAT de Consiliul Local, apoi de Consiliul Județean, după care se reîntoarce în Consiliul Local pentru APROBARE.
– Potrivit Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului nr 2.701/2010 privind metodologia de consultare și informare a publicului privind elaborarea sau revizurirea planurilor de amenajare a teritoriului și urbanism, precum și a HCL Nr 321/31 mai 2011 privind Regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului, consultarea publică în cazul unor astfel de proiecte are două componente – una care revine în sarcina inițiatorului solicitării pentru PUZ, și una care revine în sarcina municipalității:
„ART. 37
Informarea şi consultarea publicului cu privire la propunerile de PUZ se fac înainte de transmiterea documentaţiei pe circuitul tehnic de avizare, astfel:
a) autorităţile administraţiei publice locale informează publicul prin cel puţin următoarele activităţi:
1. publică pe propria pagină de internet anunţul cu privire la posibilitatea, modul şi perioada, locul şi orarul în care se pot consulta documentele şi transmit observaţii la sediul autorităţii publice competente pentru aprobarea PUZ în termen de maximum 25 de zile calendaristice de la data anunţului, precum şi obiectivele, data, locul de desfăşurare, ora de începere şi durata estimată pentru fiecare metodă de consultare;
2. identifică şi notifică proprietarii ale căror proprietăţi vor fi direct afectate de propunerile PUZ;
3. pune la dispoziţia publicului spre consultare documentele aferente propunerilor PUZ, inclusiv materiale explicative scrise şi desenate, într-un limbaj nontehnic, precum şi documentele ce au stat la baza primei variante a propunerilor, după caz: certificatul de urbanism, avizul prealabil de oportunitate;
4. afişează anunţul la sediul propriu şi în alte locuri special amenajate, pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice amplasate în cel puţin 3 locuri vizibile pe teritoriul zonei studiate;
5. INVESTITORUL PRIVAT INIȚIATOR AL PUZ AFIȘEAZĂ ANUNȚUL PE PANOURI REZISTENTE LA INTEMPERII, CU CARACTERISTICI STABILITE PRIN PROCEDURILE SPECIFICE, ÎN LOC VIZIBIL LA PARCELA CARE A GENERAT INTENȚIA ELABORĂRII PUZ
b) autorităţile administraţiei publice responsabile cu aprobarea planului au următoarele obligaţii:
1. informează publicul cu privire la rezultatele informării şi consultării, cel puţin prin publicarea pe propria pagină de internet şi la sediul propriu a observaţiilor şi sugestiilor publicului şi a răspunsului la acestea, în termen de 15 zile de la încheierea perioadei de consultare a publicului;
2. informează în scris proprietarii ale căror imobile sunt direct afectate de propunerile PUZ şi care au trimis opinii, cu privire la observaţiile primite şi răspunsul argumentat la acestea“.
– Întrucât zona la care se face referire este o zonă limitrofă zonei istorice și Muntelui Tâmpa, municipalitatea, tocmai pentru o mai mare transparență, a luat decizia demarării consultării publice încă din faza anterioară avizării studiului de oportunitate și i-a recomandat solicitantului să demareze consultarea publică. Panoul respectiv este întocmit și amplasat de către solicitant, potrivit modelului impus de cele două acte normative de mai sus și în zona prevăzută de acestea. Tot ca responsabilitate legală, Municipalitatea va prelua propunerile și observațiile venite din partea cetățenilor, acestea urmând să fie notate, analizate și transmise, dacă întrunesc criteriile legale, solicitantului și proiectantului, pentru a fi incluse în propunerea finală de PUZ.
– La rândul său, Primăria va demara partea de consultare publică aflată în sarcina sa legală, prin comunicare directă către proprietarii afectați de PUZ, afișare pe site și la avizierul instituției și, eventual, convocarea unei întâlniri publice. Termenul de preluare a acestor prouneri, puncte de vedere sau amendamente va decurge din momentul publicării anunțurilor pe site și la avizier.
Demersul municipalității va începe îndată ce municipalitatea se va afla în posesia tuturor documentelor solicitate prin Certificatul de Urbanism. În prezent, solicitantul PUZ-ului nu a depus, complet, documentația solicitată în Certificatul de Urbanism” se arata in comunicatul facut public de catre Primaria Brasov pe pagina de Facebook a institutiei.
Brasovenii au reactionat imediat pe pagina de socializare a institutiei si s-au declarat total impotriva construirii unor blocuri la poalele Tampei. Mai mult, acestia sustin ca panoul amplasat de catre initiatorul proiectului, prin care se merge pe ideea de consultare publica, nu este intr-o zona accesibila populatiei. Iata cateva dintre mesajele brasovenilor:
„De ce vrei sa va bateți joc de un loc în care de la copii de4 ani pana la pensionari, îl iubesc?
Șpăgi se pot lua din alte proiecte, fără a ” rupe” peisajul și zonele de agrement!
Nu clar, acestui proiect!”
„Ce bine o sa fie sa ne plimbam printre blocuri …. de parca nu ar avea destule orasul asta!!!!!!”
„Chiar au innebunit cu totii? Acum distrugem muntele pentru ca unii „smecheri” sa faca un complex rezidential acolo?Si dupa aia ne plingem ca ursii,mistretii si vulpile coboara in oras dupa hrana.Pe cind si lupi pe strazile din Brasov?”
„Din cite stiu muntele Timpa este rezervatie naturala si nu se poate face chiar orice acolo”
„Dupa ce ca avem 2 parcuri amarate, hai sa distrugem tot!”
„Primaria ar trebui sa spuna nu din start fara sa mai intrebati opinia publica nimic. Toti am fi afectati de acest puz”
„După treaba cu American Dream tot mai există apetența pentru distrugerea centrului istoric al Brașovului? În Schei și pe Tâmpa orice lucrare ar trebui verificată, dar asta cu cartierele noi în Schei este pur și simplu aberantă. De ce mai plătim politicieni și funcționari locali dacă nu există nimeni care să-și asume respingerea proiectelor păguboase pentru comunitate? Sau vrem periferii stranii pe sus ca la Rio, vrem favellas? Nu facem mai bine o structură futuristă deasupra Bisericii Negre să-și bea clienții acestor dezvoltatori cafeaua privind în jos biserica și centrul Brașovului?”.
Exista chiar si o petitie online „Salvati Tampa si Scheii Brasovului de blocuri!”.
Primaria e obligata sa elibereze certificat de urbanism. Nu exista o baza legala pentru refuz.
Poate in schimb sa ceara toate avizele posibile si imposibile, printre care si un PUZ – care e foarte scump, si dureaza ani buni. Nu se poate face PUZ fara consultarea populatiei, iar populatia, in acest caz si-a facut vocea auzita.
In mod sigur se va contrui ceva acolo, dar nu la o asemenea amploare.