Politic-AdministrativPrim plan

Prim-vicepreședinte PNL Brașov, la un pas de suspendare din funcția de primar

In urma cu cateva zile, magistratii Curtii de Apel Brasov au respins ca nefondat apelul facut de primarul Predealului, Liviu Cocos care a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare. Practic, instanta a mentinut decizia Judecatoriei Brasov prin care, atat primarul cat si alte 12 persoane, au fost condamnate pentru abuz in serviciu.

In aceste conditii, in pofida optimismului din cadrul PNL Brasov, exista sanse ca primarul sa nu duca la bun sfarsit acest mandat. Motivul este destul de simplu, condamnarea la un an de inchisoare cu suspendare!

Potrivit Legii, calitatea de primar si, respectiv, de presedinte al Consiliului Judetean inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului in urmatoarele cazuri:

-demisie

-incompatibilitate

-schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala

-abrogata

-condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate

-punerea sub interdictie judecatoreasca

-pierderea drepturilor electorale

-pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales

-deces

In toate cazurile de incetare inainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului. Ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orasului, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului. 

Pentru a nu fi loc de discutii pe aceasta tema, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in 27 februarie 2015 faptul ca:

Dispoziitiile art 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile in cazul condamnarii, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendare conditionata a executarii pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea in alte conditii decat cele prevazute de art. 57 alin.(1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

In acest caz ramane de vazut si motivarea magistratilor.

Astfel, in aceste conditii, totul sta in ”pixul” secretarului de la Primaria Predeal. Chiar daca acesta o poate lungi cateva luni, nu poate face mare lucru, fiind destule mijloace legale care s-ar indrepta impotriva secretarului. Cu alte cuvinte, contracandidatii primarului ar putea profita de acest lucru si ar inainte tot felul de demersuri care sa duca la aplicarea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web