Prezentarea scriitoarei Paula Schneider Cronicar al orașului Brasov
Avem onoarea să vă invităm la sediul nostru pentru a face conoștiință cu Paula Schneider, care a câștigat bursa pentru Cronicarul orasului din anul 2017, un program desfășurat de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam). Anul acesta proiectul se desfășoară la Brașov, și este la cea de-a noua ediție a sa. Detalii despre bursă vor fi oferite de către dr. Harald Roth, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est – instituție specializată in promovarea moștenirii culturale germane din estul Europei.
Forumul Democrat German din Brașov coordonează proiectul la fața locului, contribuind astfel la cunoașterea și promovarea culturii brașovene germane, și nu numai, în spațiul european, îndeosebi cel german. În cadrul bursei se vor organiza evenimente culturale. Blogul « Cronicarul orașului Brașov » va documenta în limba germană și limba română activitatea doamnei Schneider la Brașov. http://stadtschreiberin-kronstadt.blogspot.ro http://cronicarul-orasului-brasov.blogspot.ro Paula Schneider s-a născut în 1976 în Leipzig, și-a petrecut copilăria în Berlin și în 2003 a absolvit cursurile universitare la Institutul German de Literatură din Leipzig. I-au fost oferite numeroase burse (printre care bursa institutului literar Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf și bursa Alfred-Döblin oferită de Academia de Artă). Din 2007 scrie în mod regulat texte pentru documentar și teatru radiofonic.
A primit multiple distincții pentru opera ei (printre altele bursa Grenzgänger oferită de Fundația Robert Bosch). Una dintre temele principale abordate de ea este Europa de Est (printre altele în documentarele culturalartistice ale postului public de radiodifuziune „Deutschlandfunk”: Dewotschka und toter Mann (Dewotschka și om mort) sau Totleben. Eine russische Insel, die es nicht gibt (Viațămoarte. O insulă rusească, care nu există) sau în reportajul Wunderwetter im Karpatenknick (Vreme miraculoasă în nodul carpatic) pentru revista Theater der Zeit (Teatrul timpului). În 2016 apare la editura Rowohlt Bleib bei mir, denn es will Abend werden. Die Geschichte einer langen Liebe (Rămâi cu mine, că se înserează. Povestea unei lungi iubiri).
Bursa oferită pentru postul de cronicar al orașului de către Forumul Cultural German pentru Europa de Est are rolul de a face cunoscut publicului larg moștenirea culturală comună a germanilor și a vecinilor acestora din acele regiuni ale Europei Centrale și de Est, în care au locuit sau mai locuiesc și astăzi germani. Bursa promovează înțelegera între popoare, cunoașterea reciprocă și susține dialogul intercultural. Concepută ca o bursă de călătorie, aceasta este așezată în locuri deosebite din Europa de Est. În 2009 a fost oferită în colaborare cu orașul Gdańsk, iar de atunci în parteneriate cu următoarele capitale culturale europene: Pécs în Ungaria (2010), capitala Estoniei, Tallinn (2011), Maribor în Slovenia (2012), Košice în Slovacia (2013), capitala letonă Rīga (2014), orașul ceh Plzeň (2015) și capitala regiunii istorice Silezia, Wrocław, în Polonia (2016).
În 2017, anul comemorării la nivel european al începuturilor Reformei religioase de acum 500 de ani, bursa se va desfășura în acel oraș transilvănean, așezat la poalele Carpaților, care a fost punctul de plecare al Reformei în Ungaria istorică și în spațiul European de Sud-Est: Brașov. Bursa este finanțată de către Reprezentantul Guvernului Federal pentru Cultură şi Media (Beauftragten der Bundesregierung für Kultur und Medien / BKM) din Berlin. Bursa pentru postul de cronicar din orașul Braşov | Kronstadt în 2017 este coordonată de parteneriatul format din: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam), www.kulturforum.info și Forumul Democrat al Germanilor din Brașov www.forumkronstadt.ro.