De ultimă oră

Preotul paroh al parohiei Cincu, trimis in judecata de DNA pentru frauda cu fonduri europene

Parohia Cincu se afla in mijlocul unui scandal de proportii.  In comunicatul dat publicitatii de reprezentantii DNA, acuzatii de fals planeaza asupra institutiei bisericesti.  Scopul ar fi fost reprezentat de incercarea mai marilor din parohie de a obtine fonduri europene.

 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

BUTUM FLORIN-ADRIAN, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (5 acte materiale)

 

PAROHIA CINCU din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ca persoană juridică, pentru săvârșirea a două infracțiuni de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (2 acte materiale)

 

MAMALIGĂ IOAN, inspector de cadastru și urbanism din cadrul Primăriei Cincu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (5 acte materiale)

 

TIȘCĂ GHEORGHE,  pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale)

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian, preot paroh al parohiei Cincu, județul Brașov, a pretins ca parohia sa deține și utilizează o suprafața de teren de 11,51 ha  care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafață, inculpatul a adăugat și suprafața de teren de 9,33 ha, situată în același poligon militar, cu privire la care a declarat că o deține și utilizează. În plus, a pretins că el ar deține și oi cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren respective.  Pentru ambele suprafețe și pentru pretinsa activitate de pășunat, în perioada de referință, inculpații Butum Florin Adrian și Parohia Cincu au obținut, în mod nelegal, sprijin financiar de la APIA – Centrele Locale Voila sau Făgăraș în valoare de 126.267 lei.

Concret,  a reieșit că suprafața de 20,84 ha de pajiști permanente (formată din suprafețele de 11,51 ha și 9,33 ha) nu a fost deținută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparență a fost creată cu ajutorul inculpatului Mamaligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverințelor necesare pentru APIA.

 

  1. În conținutul cererii depusă la APIA – Centrul Local Voila în data de 18 martie 2011, în calitate de reprezentant legal al parohiei Cincu, inculpatul Butum Florin Adrian a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha –cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu  a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei.
  2. În perioada 2013-2017, inculpatul Butum Florin Adrian a depus la APIA – Centrele Locale Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant legal al Parohiei Cincu, cinci cereri unice de plată pentru suprafață ( două în numele parohiei și trei în nume propriu), în cuprinsul cărora a declarat, în mod necorespunzător adevărului, că:

– Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din 2 parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașate în acest sens două adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții (campaniile 2013-2014)

– că deține 52 de ovine (în campania 2013), respectiv 53 de ovine (în campania 2014) cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza  declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe

– că utilizează suprafața de teren de 20, 84 ha, situate în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov (campaniile 2015, și 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții,

-și că deține 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un  medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe.

Astfel,  deși nici el și nici parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene , în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian  nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei.

 

În vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii asupra:

– unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Butum Florin-Adrian, până la concurența sumei de 106.546,4 lei

– sumelor de bani existente în conturile bancare aparținând inculpatei Biserica Ortodoxă Română- Parohia Cincu, până la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri.

– unor sume de bani și bunuri mobile aparținând inculpatului Mamaligă Ioan, până la concurența sumei de 106.546,4 lei

–  bunurilor mobile și imobile și asupra sumelor de bani din conturile bancare, aparținând suspectului Tișcă Gheorghe, până la concurența sumei de 129.126,25

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov” se arata in comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web