Plecați din țară, Guvernul se gândește doar la sectorul BUGETAR! Numai minciuni pentru mediul PRIVAT
Guvernul Romaniei mai mult ii scufunda pe agentii economici in loc sa-i ajute, asa cum au promis liderii partidelor aflate la guvernare, adica PSD-ALDE. Una din MINCIUNILE aruncate in programul de guvernare a fost cea a eliminarii impozitului pe dividente din anul 2018. Cu alte cuvinte,masura promisa nu se va mai aplica, iar impozitarea va fi ca pana acum, respectiv 5% din total.
Mai mult decat atat, agentii economici vor plati in plus deoarece, incepand cu 01 ianuarie 2018, prin OUG nr. 79/2017, se reformuleaza articolul 155 din Codul fiscal prin care veniturile din investitii (dividende, dobanzi, cedarea titlurilor de participare si a actiunilor) se cuprind in sfera de plata la contributiile sociale de sanatate.
Practic, si dividendele se cuprind in baza de calcul a contributiei de sanatate, cu procentul de 10%…
Practic, pana in prezent, sectorul privat nu a fost deloc ajutat. Doar pentru angajati s-au creat anumite facilitati, dar putine. Pentru firme, statul nu a facut mai nimic decat sa-i impovareze si mai mult cu birocratie si taxe. Numai schimbarile din codul fiscal vor da iar peste cap toate planurile agentilor economici din Romania, care sunt deja bulversati de atatea schimbari din domeniu. Guvernul nu a inteles ca motorul economiei intr-un stat este privatul, nicidecum sectorul bugetar. In primul rand salariile ar trebui sa fie decente in aceasta zona si acest lucru se poate intampla prin facilitatile acordate mediului privat.
In schimb, Guvernul PSD-ALDE a avut grija sa mareasca indemnizatiile demnitarilor, primarilor, presedintilor de Consilii Judetene, dar si ale altor categorii din administratia publica. O alta MINCIUNA marca PSD-ALDE este scoaterea taxei auto. Aceasta a fost eliminata, dar va fi reintrodusa sub o alta forma. Atunci, care a fost rostul, care e viziunea Guvernului daca merge din gafa in gafa?
Din cauza acestor masuri proaste, multi romani au fugit din tara sau au mers sa se angajeze la stat. Astfel, in prezent, Romania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca. De asemenea, si multi dintre cei care au infiintat o firma au renuntat la ea si prefera sa lucreze pentru altii sau la stat, unde ai siguranta locului de munca. Sa platesti taxe peste taxe la privat si sa stai intr-un stres permanent nu e o solutie viabila pentru nimeni. Pe langa schimbarile dese din sistemul fiscal, agentii economici din Romania sunt si sugrumati de institutiile de stat care pun permanent presiune. Firmele sunt controlate la sange, iar termenul ”preventie” nu exista, ci doar sanctionare.
In aceste conditii, este greu de crezut ca Romania se indreapta intr-o directia buna.