Plata contribuţiilor de către angajator în avantajul angajatului
Discutam acum câteva zile, la o emisiune televizată, despre necesitatea plătirii contribuţiilor angajatorului de către angajat, pentru a exista o mai bună colectare, dar şi o corectitudine, o moralitate a agentului economic în raport cu salariaţii. O disciplină financiară este obligatorie într-un stat cu pretenţii europene şi în care se doreşte creşterea nivelului de trai.
Argumentez că în Romania, conform comunicatului ANAF, există 157.798 de angajatori care au restanţe de 15,99 miliarde de lei în contul contribuţiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănatate şi şomaj. Tot conform comunicatului ANAF, în Formularul 112, reiese că la 30 septembrie 2017 aceştia aveau 2.076.097 de angajaţi. Sunt mulţi angajaţi care, aşa cum s-a întamplat de multe ori, atunci când au avut nevoie de o spitalizare, nu au putut beneficia de ea. Angajatul va putea astfel să deţină el însuşi controlul acestor plăţi, evitând situaţiile neplăcute care rezultă din neplata acestor contribuţii de către angajator, oricare ar fi motivul.
Într-adevar, dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligaţiilor de asigurari sociale , 2696 au capital de stat sau majoritar de stat. Suma de aproximativ 16 miliarde de lei (3,5 miliarde euro) este mult prea mare pentru ca cei de la guvernare să nu facă nimic în acest sens. Este o măsură justă şi în favoarea angajaţilor. Fiecare dintre noi vom ajunge la vârsta de pensionare. Cât de neplăcut ar fi să constatăm că, de ani de zile, contribuţia noastră pentru fondul de pensii nu a fost plătită? Ce ne-ar rămâne de făcut atunci? Am putea da firma la care am lucrat în judecată. Numai să mai avem energia necesară pentru asta.
Faptul că unele sindicate nu vor să înţeleagă această măsură mă duce la gândul că există poate anumite interese sau poate nu înţeleg că această măsura este în favoarea salariaţilor.
Vom vedea de la 1 ianuarie 2018 cine a avut dreptate.
Mihai Mohaci, deputat PSD