Politic-Administrativ

Piața muncii stimulată de politicile PSD

Conform datelor INS, rata șomajului s-a redus semnificativ, de la 6,2% la 5,3% în luna martie a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii cinci ani. Cifrele privind scăderea șomajului sunt încurajatoare, însă trebuie să lucrăm pentru stabilitatea pieței muncii.

PSD a inițiat mai multe proiecte și măsuri menite să încurajeze creare de locuri de muncă și angajarea tinerilor și a șomerilor. În primul rând trebuie să ne concentrăm pentru a le oferi tinerilor, aflați la început de drum, locuri de muncă sigure, bine plătite, care să îi motiveze să rămână în țară. În acest sens, Senatul a adoptat un proiect de lege care motivează firmele să angajeze absolvenţi de facultate şi să specializeze muncitori necalificaţi, mărind stimulentele pentru angajatori. Potrivit acestei legi, angajatorii vor primi lunar 300 de euro pentru fiecare absolvent de studii superioare pe care îl recrutează. De asemenea, angajatorul va primi 250  de euro lunar pentru fiecare persoană fără studii superioare pe care acceptă să o formeze profesional la locul de muncă. Sumele alocate provin din Programul Operaţional Capital Uman, adică din fonduri europene şi nu afectează bugetul de stat.

Sprijinirea tinerilor români absolvenți, dar și a celor fără studii superioare, reprezintă o măsură firească pentru PSD care și-a propus, în programul de guvernare, să reducă fenomenul migraționist în rândul tinerilor și să profesionalizeze forța de muncă. Ne dorim să creăm în România o forță de muncă tânără, activă, bine pregătită și, evident, bine plătită. Ne dorim să aducem pe piața muncii mai ales pe cei tineri, care sunt cei mai expuși riscului de șomaj și de sărăcie. Nu mai putem irosi resursele naturale de talent și inteligență ale tinerilor noștri. De asemenea, vom acorda stimulente foarte atractive angajatorilor care angajează și califică la locul de muncă persoanele fără studii, un grup social foarte vulnerabil. Este important ca toți românii să se bucure de șanse egale pe piața muncii și nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Mai mult, Ministerul de Finanțe va acorda granturi în valoare de 106,3 milioane lei de la bugetul de stat firmelor care creează noi locuri de muncă. Conform calendarului publicat de Ministerul de Finanțe, perioada de depunere a cererilor pentru finanţarea investiţiilor, care vor duce la crearea de locuri de muncă, este 12-23 iunie.

Măsurile recente anunțate de PSD au dublu impact pozitiv: pe de o parte, îi ajută pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă să își găsească meseria dorită, pe de altă parte oferă un sprijin puternic mediului economic care se confruntă cu o criză acută de fortă de muncă.

Eforturile politice se bucură de susținerea mediului de afaceri. Grupul german Continental și-a anunțat intenția de a-și spori numărul angajaților pe piața românească. Continental, unul dintre cei mai mari furnizori internaționali de componente auto și anvelope, va angaja încă 1.500 de oameni anul acesta.

Cu responsabilitate, reușim să creștem clasa de mijloc!

Marius Dunca,

Președinte PSD Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web