InformațiiNational

Peste 1600 de cereri pentru cele 805 locuri existente în creșele din Brașov (VIDEO-FOTO)

Brașovul va avea o creșă nouă de anul viitor. Aceasta se construiește pe strada Apollo, iar termenul de finalizare este februarie 2021. De asemenea, potrivit viceprimarului Mihai Costel, s-a mai identificat teren pentru construirea a încă două creșe, una în cartierul Coresi-Tractorul și una în Avantgarden, terenul fiind pus la dispoziție de către dezvoltatorii imobiliari.

În municipiul Brașov sunt 8 creșe cu un număr de 805 locuri unde sunt primiți copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani. În anul 2018-2019, au fost 1334 de cereri pentru creșe. În anul școlar 2019-2020, numărul cererilor a ajuns la 1654 față de cele 805 locuri câte sunt. Cu siguranță această creștere este din cauza creșterii natalității, aspect care se vede și din dezvoltarea imobiliară din județ”, a spus Costel Mihai, viceprimarul municipiului Brașov.

Solicitări multe, locuri puține

Viceprimarul arată cu degetul și spre localitățile din jurul Brașovului.

Vreau să precizez faptul că municipiul Săcele nu are o creșă, drept pentru care părinții găsesc modalități pentru a-și aduce copiii la creșele din municipiul Brașov. Și aceasta este o cauză a numărului mare de cereri.

Eu de când am intrat viceprimar am avut o preocupare pentru creșe. Astfel, am identificat un teren pe strada Apollo unde vom construi o creșă cu 80 de locuri, iar termenul de finalizare este februarie 2021. Chiar dacă s-a pornit cu o întârziere, constructorul și-a dat cuvântul că investiția va fi finalizată la timp, se va respecta termenul contractual”, a adăugat viceprimarul.

Încă 2 creșe noi în Tractorul și Avantgarden

Reprezentanții Primăriei Brașov au căutat soluții pentru a crește numărul de locuri în creșele din oraș. Astfel, au identificat terenuri unde urmează să fie construite 2 creșe.

Am identificat o variantă de teren în cartierul Coresi-Tractorul care este pus la dispoziție de dezvoltatorul imobiliar.Avem realizat studiul de fezabilitate și anul acesta dăm drumul la licitație pentru construcție. Aici vor rezulta 64 de locuri.

De asemenea, în ultima ședință de Consiliu Local am aprobat darea în administrare a unui teren în cartierul Avantgarden către Serviciul Public Administrare Creșe, un teren pe care l-am primit de la un dezvoltator imobiliar. Probabil vor fi tot undeva la 60 de locuri”, a mai spus Costel Mihai.

Normative imposibile

Totuși, normativele par să le dea cele mai mari bătăi de cap celor din administrația locală care doresc să construiască o creșă.

Marea problemă pentru Primăria Brașov, dar și pentru UAT-urile din țară, este legată de normative. Este vorba despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească instituția care construiește o creșă. Acestea nu pot fi construite decât pe orizontală, adică pe parter, nu se poate construi pe mai multe nivele din cauza normelor ISU.

De asemenea, pentru un copil este nevoie de minim de 25 mp construiti. Mergem la un caz general de 100 de locuri unde amprenta la sol este de 2500 de mp. Mai mult decât atât, o altă reglementare spune că spațiul de joacă în aer trebuie să fie de minim 100 de metri de copil”, a încheiat viceprimarul Mihai Costel.

https://www.facebook.com/Transilvania365/videos/552940945575667/?epa=SEARCH_BOX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web