Parlamentar de Brașov

Parlamentarii brașoveni ai PSD au votat în favoarea modificării Codului de Procedură Penală

Nedreptatea, abuzurile, interceptările, mărturiile smulse prin amenințări trebuie să continue în România. Justitie stalinistă, securitate și politie politică precum în vremea lui Ceaușescu. Acesta ar putea fi foarte bine mesajul pe care partidele opoziției ar putea să-l transmită. Doar că, sub masca luptei anticorupție liderii acestora manipulează cinic  nevoia de dreptate a românilor. Avem, pe de o parte, un președinte al PNL care depune sesizări la parchet împotriva prim-ministrului, în speranța că va câștiga niște voturi. Tot în căutare de voturi, dar și de membri de partid, se află și USR. Formațiunea, ai cărei parlamentari se ocupă mai mult cu filmatul cu telefoanele, cu fluierat, aplaudat, dormit și cu desenat tricouri, îi cheamă pe cei pe care ii mint senin să completeze o adeziune la formatiunea lor.

 

Parlamentarii brașoveni ai PSD au votat în favoarea modificării Codului de Procedură Penală cu convingerea că au readus legalitatea și normalitatea în această privință.. Drepturile fundamentale vor fi în acest fel respectate, la fel și directivele europene, deciziile Curții Constituționale și ale CEDO.

 

Modificările s-au făcut prin dezbatere parlamentară și vot democratic. În plen s-a votat amendament cu amendament, peste 330 la număr. Nu  s-a pus pumnul în gură prin ordonanță de urgență, am înțeles mesajul celor care ne-au cerut explicit acest lucru. Cel care n-a înțeles nimic din aceasta doleanta a romanilor a fost chiar Dacian Cioloș, care se face că a uitat cum în 2016 a produs schimbări fara dezbatere parlamentara în același Cod de Procedură Penală. Atunci, prin ordonanță a guvernului au fost modificate 151 de articole ale CPP. La fel a procedat, la vremea ei și Monica Macovei, si Emil Boc, nu au avut asumarea de a dezbate codul penal in parlamentul ales de romani, in parlamentul in care aveau majoritate.

Ce am votat?

  • Ca formula ”bănuiala, suspiciunea sau propunerea rezonabilă” să fie înlocuită de expresia ”probe sau indicii temeinice”, în tot cuprinsul CPP. În acest fel nu vor mai fi posibile abuzuri în lipsa unor dovezi clare. Iar probele trebuie să fie obținute legal, altfel sunt lovite de nulitate. Nu mărturiilor  forțate de genul ”scapi dacă îmi dai orice despre Cutare”, nu probelor plantate.
  • Ca nimeni să nu poată  fi pus în situația de a apărea ca fiind acuzat de ceva, iar prin furnizarea bănuielilor procurorilor să se prezinte situația ca și cum respectivul ar fi clar vinovat și ca și condamnat. În cursul urmăririi penale sau al judecății sunt permise comunicările  și furnizarea de informații din dosare, doar dacă sunt justificate de un interes public sau sunt în interesul descoperirii adevărului. Așa se respectă prezumția  de nevinovăție.
  • Ca dacă un suspect sau inculpat alege să nu dea vreo declarație care să fie utilizată împotriva lui, acest drept să nu fie socotit, de fapt, circumstanță agravantă.
  • Ca audierea unei persoane să nu dureze mai mult de 6 ore din 24. În acest fel, persoana nu suspusă unei presiuni suplimentare prin oboseală sau chiar extenuare.
  • Ca nimeni să nu mai poată să fie în același timp martor universal: și fără identitate reală și martor amenințat și martor protejat, în aceeași cauză.
  • Ca probe precum convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării să nu poată fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală. Da, dar acest lucru nu le anulează, ele pot fi folosite într-nou dosar de urmărire penală.
  • Ca avocatul suspectului sau inculpatului să afle din timp data și  ora audierilor făcute de judecătorul de drepturi și libertăți. La cerere, suspectul sau inculpatul pot asista la aceste audieri. Totuși, persoana audiată poate cere statut de persoană protejată sau amenințată, încă din faza de urmărire penală, dar și în faza procesului. Domnul Cioloș minte fără să clipească și mai pune cuvinte de la el, pentru că totul trebuie să pară grabnic, periculos, banditesc, iar el, Salvatorul Nației. Un salvator cu nas care riscă să crească

Îi îndemnăm pe români să caute adevărul, nu să-l primească gata mestecat de la așa zișii lideri providențiali.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr373_18.pdf

Poate ca nicaieri mai mult ca in Romania legislatia si regulile statului nu au fost construite de la premiza de vinovatie, de la ipoteza ca orice cetatean e un potential infractor. E valabil in justitie, in fiscalitate, in comportamentul institutiilor statului fata de contribuabil. Suntem singurul guvern care si-a asumat o lege a preventiei. Credem ca romanii merita prezumtia de nevinovatie in orice materie legislativa, la fel ca si in toate legile europene. Cerem oricui sa compare legislatia romaneasca cu cea europeana si sa constate cum, de la legi penale la legi economice, in Romania totul e legiferat avand in centru un cetatean posibil infractor care, prin lege, trebuie oprit. Noi, PSD-ALDE, in anul centenarului, indraznim sa contestam acest model legislativ. Romanii merita prezumtia de nevinovatie. La fel cum merita masuri care sa le aduca un plus de prosperitate. Prin votul din 2016, romanii au confirmat ca au incredere ca PSD si ALDE pot realiza aceste deziderate.

Parlamentarii PSD Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web