National

Pana de curent in Bucuresti

Locuitorii mai multor cartiere din Bucuresti, au ramas fara lumina. Nu ar trebui sa ne surprinda avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile si a prostului management al operatorului national de transport de electricitate si de preocuparea obsesiva de maximizare a profitului de catre distribuitorii de electricitate cu capital strain. Retelele de transport si distributie au o vechime de 30-40 de ani. Pe langa uzura morala, vorbim si de pierderile din retea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfunctionalitati o reprezinta lipsa investitiilor in intretinerea si modernizarea statiilor de transformare sau a instalatiilor de distributie si transport.

E greu sa-ti asumi investitii cata vreme statul iti ia toti banii din conturi. Anul acesta Ministerul Energiei si Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine sa distribuie dividende de 90% din profit. Mai mult decat atat, in urma cu 2 luni de zile, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet au mai platit statului inca un dividend special reprezentand toate rezervele de lichiditate ale companiilor. Cu alte cuvinte, statul si-a lasat propriile companii in prag de iarna fara bani de indispensabili.

La fel de adevarat este faptul ca Transelectrica, in ultimii ani, a realizat mai putin de 50% din planul de investitii in reteaua electrica de transport. Consecinta – o serie de avarii in retea. Prima avarie majora a fost pe 1 iunie 2016 in judetul Arges cand o linie de inalta tensiune de 220 kV de la Arefu a cazut. Au urmat cateva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Intamplarea a facut ca eu sa fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea in functiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din Romania. Datorita interventiei instananee a Hidroelectrica care a suplinit deficitul de energie din zona Arges – Valcea prin incarcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget si a grupurilor de 330 MW de la Raul Mare Retezat s-a evitat la secunda o pana generalizata de curent similara celei din 1977 care ar fi costat Romania cateva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o statie de inalta tensiune a Transelectrica din Tulcea care a indisponibilizat si centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. In Bucuresti, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parca suntem in anii 80.

Statul, in calitatea lui de actionar la companiile energetice, trebuie sa-si asume investitii in punerea in functiune de noi capacitati de productie energie, modernizarea si upgradarea instalatiilor si liniilor de transport si distributie de energie. Nu de alta, dar vine iarna. Si de la un clasic in viata, am aflat ca iarna nu-i ca vara.

 

Deputat independent

Remus Borza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web